Libanon wil Ghosn zelf berechten

0

Carlos Ghosn, de voormalige topman van Nissan en Renault, zal ik Libanon worden berecht als blijkt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en witwassen van geld van de autoalliantie. Dat heeft de Libanese aanklager Imad Kabalan gezegd als reactie op een verzoek van Frankrijk om aanhouding van de gevallen autotycoon.

De 68-jarige Ghosn werd in november 2018 in Japan gearresteerd na verdenkingen van fraude. Omdat hij geen enkel vertrouwen had in een eerlijk proces, broedde hij een filmscript waardig ontsnappingsplan uit. Daar slaagde hij wonderwel in: verstopt in een grote instrumentenkoffer wist de voormalige topman eind 2019 Japan te ontvluchten in een privévliegtuig.

Ghosn dook op in Libanon, van welk land hij een paspoort heeft. Daar is hij veilig omdat Libanon geen eigen onderdanen uitlevert. Frankrijk kreeg met haar arrestatiebevel dus nul op het rekest, evenals Japan dat eerder om de uitlevering van Ghosn vroeg. In Libanon is hij wel ondervraagd in hoofdstad Beiroet, maar na verhoor kon hij weer in vrijheid vertrekken. Ghosn heeft zich in dit land, dat gebukt gaat onder een slecht functionerende economie, ‘waardevol’ gemaakt door zich te profileren als bedrijvendokter.

Dat Frankrijk om de uitlevering van Ghosn had gevraagd, komt doordat de autoriteiten van dit land hem verdenken van het wegsluizen van miljoenen euro’s van autofabrikant Renault via een autodealer in Oman. Eind april zei de voormalige topman dat hij voor een rechtbank wilde bewijzen dat hij onschuldig is aan fraude. Een proces in Amsterdam over vermeende tegoeden van Nissan werd door Ghosn echter verloren.

Reageren is niet mogelijk.