Tomtom schrapt honderden banen

0

TomTom heeft aangekondigd dat het bedrijf na flinke verliezen te hebben geleden de organisatie “zal resetten”. Het technologiebedrijf sluit daarbij ontslagen niet.

Vooral op de afdeling waar de kaarten worden gemaakt, zullen banen verdwijnen. Daar heeft de producent van navigatiesystemen namelijk forse ICT investeringen gedaan en zijn veel processen geautomatiseerd. Daardoor zijn er minder mensen nodig. Dit heeft tot gevolg dat ongeveer 500 medewerkers van de Maps eenheid hun baan zullen verliezen. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2022 kampte met een dalende omzet en stijgende kosten. Daardoor kwam het nettoverlies in die periode uit op 21 miljoen euro. In 2021 kwam het totale verlies uit op een kleine 100 miljoen euro.

In de vestiging in Gent staan 51 van de 260 banen op de helling. Belgische vakbonden lijken zich neer te leggen bij de ingreep. Een woordvoerder erkent dat “de herstructurering ook mede is ingegeven door de snel wijzigende markt waarop TomTom actief is, en de zwakke automarkt. In Gent worden onder meer kaarten voor de navigatiespecialist ontwikkeld. Het gaat om het vroegere Tele Atlas, dat in 2008 werd opgeslorpt door TomTom.

Reageren is niet mogelijk.