Invallen bij Hyundai Motor Groep vanwege sjoemelsoftware

0

Duitse autoriteiten hebben invallen gedaan bij de Europese hoofdkantoren van Hyundai en Kia. De Zuid-Koreaanse autobouwers worden er van verdacht sjoemelsoftware te hebben gebruikt om de uitstoot van dieselauto’s te manipuleren. De Duitse autoriteiten doorzochten 8 bedrijfspanden in Duitsland en Luxemburg.

Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie van Frankfurt zijn meer dan 210.000 personenwagens met een dieselmotor van het 2-tal Zuid-Koreaanse automerken uitgerust met (mogelijk) illegale software om te verbloemen dat zij een hogere uitstoot waarde hebben dan in de folder staat. De software zou afkomstig zijn van toeleveranciers Bosch en Delphi.

Een woordvoerder van de Hyundai Motor Groep, waartoe ook Kia behoort, bevestigt de invallen en zei dat het bedrijf volledig samenwerkt met de Duitse autoriteiten. Bij de operatie, die werd gecoördineerd door het agentschap Eurojust van de Europese Unie, waren 180 rechercheurs betrokken.

Het gebruik van sjoemelsoftware kwam in 2015 in de Verenigde Staten aan het licht. De Duitse autofabrikant Volkswagen gaf destijds toe daarmee op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd. Daardoor leken de dieselende personenwagens schoner dan ze in werkelijkheid waren. Het schandaal heeft het Duitse autoconcern vele miljarden gekost aan boetes, schadeclaims en reparatiekosten.

Ook tegen een andere grote autofabrikant (Stellantis met als merken onder andere Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat en Jeep) zijn massaclaims ingediend vanwege het gebruik van sjoemelsoftware. Daimler, fabrikant van Mercedes, werd eveneens beboet.

Reageren is niet mogelijk.