Leasebedrijven voeren de prijzen enorm op

0

De prijzen van leasewagens schieten omhoog. In 1 jaar tijd werd een auto van de zaak liefst 8 procent duurder. Daardoor vallen de uiteindelijke kosten duizenden euro’s hoger uit, zo blijkt uit analyse van Leasevergelijker. “Wij zagen nooit eerder zulke grote prijsstijgingen”, zegt oprichter Wilbert Philippo.

De vergelijkingssite onderzocht de zakelijke leaseprijzen van populaire auto’s die in de periode van juni 2021 tot nu leverbaar waren. Normaal stijgen de tarieven met 2 tot 3 procent per jaar, zo weet Philippo. De huidige extreme stijgingen wijt hij grotendeels aan het tekort aan nieuwe personenwagens. De autobranche kampt al maanden met leveringsproblemen, onder andere vanwege een groot tekort aan chips.

“Leasemaatschappijen krijgen minder korting van leveranciers bij wie zij inkopen. Zij kunnen die auto’s namelijk ook zónder korting aan iemand anders verkopen”. De wachtlijsten zijn volgens Philippo zelfs zo lang dat tweedehands modellen voor de nieuwprijs worden aangeboden. Ook neemt het prijsverschil tussen leasemaatschappijen toe: “De restwaardes zijn moeilijk in te schatten, want hoeveel is een auto waard na het verstrijken van het leasecontract? Er komt meer onderbuikgevoel bij kijken”.

Philippo denkt dat leaseprijzen ook de komende tijd fors blijven stijgen. “Grote fabrikanten roepen dat de tekorten zeker tot 2023 of 2024 duren. Maar ook de rente stijgt. Ik denk dat de gemiddelde leaseprijs volgend jaar 20 procent hoger ligt dan in 2021”. Ook econoom Rico Luman zag in 10 jaar tijd de prijzen niet zo hard stijgen: “Elektrische auto’s daalden lange tijd in de prijs. Maar ook dat is nu voorbij”, zo signaleert de econoom die bij ING de automarkt volgt. De reden: batterijen zijn vanwege grondstoffentekorten een stuk duurder geworden”. Daarnaast wijst Luman op de zogeheten pricing power van autofabrikanten. “Zij hebben relatief veel macht, kijk naar BMW, Mercedes en Volkswagen. Hun marges zijn goed ondanks de lage aantallen. Zij zijn in staat om de hogere prijs door te berekenen en kunnen er zelfs een procentje bovenop doen”.

Reageren is niet mogelijk.