Nieuwe tegenslag voor Jaguar Land Rover

0

Jaguar Land Rover heeft opnieuw te kampen met forse tegenvallers. Om te begin konden er in China veel minder orders genoteerd worden door een nieuwe golf lockdowns met name in de regio Sjanghai. Daarnaast wordt de autoproductie gehinderd door de leveringsproblemen van onderdelen vanwege de oorlog in Oekraïne. In eigen land is de economische situatie in een rap tempo aan het verslechteren en dat drukt ook de verkopen. Die daalden afgelopen maand met ruim 20 procent als gevolg waarvan Jaguar Land Rover nu nog maar 1,0 procent van de Europese automarkt in handen heeft. Begin 2021 was dat nog 1,6 procent. Dat lijkt een marginaal verschil, maar extrapolatie maakt duidelijk dat de Britten aan de rand van de afgrond staan …

De kans bestaat dat Jaguar Land Rover opnieuw de productie in één of meerdere fabrieken tijdelijk stil moet leggen. Duidelijk is in ieder geval dat de financiële resultaten van het Britse merken duo in het boekjaar 2022/23 zwaar onder druk komt te staan. Dat wordt bevestigd door de Indiase eigenaar van Jaguar Land Rover, Tata Motors. In een toelichting op het jaarverslag valt te lezen dat door de aanhoudende coronamaatregelen in China leveranciers niet in staat zijn om onderdelen te leveren. Sommige dealers in het Aziatische land zijn zelfs tijdelijk dicht. Tata Motors begint mede daardoor nu te merken dat de vraag in China, lange tijd de reddingsboei voor Jaguar Land Rover, terugloopt. Bestuursvoorzitter N. Chandrasekaran zegt daar over: “Het chiptekort had disproportionele gevolgen voor de productie en verkopen van Jaguar Land Rover. Beide merken werden veel harder geraakt dat de concurrentie. Hoewel wij een aantal maatregelen hebben genomen om het onderdelenprobleem aan te pakken, blijft de situatie uitdagend”.

Jaguar Land Rover meldde eerder dat de autoverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar uitkwam op 79.008 exemplaren. Dat was nog eens 36 procent lager dat het reeds beroerde resultaat van een jaar eerder. Jaguar kwam in de eerste 3 maanden van dit jaar niet verder dan een verkoop van 14.574 auto’s, terwijl er voor Land Rover 64.434 orders waren. Het merken duo heeft wel een recordaantal van meer dan 170.000 bestellingen in de boeken staan. In ons land verkocht Jaguar in de eerste 5 maanden van dit jaar 119 auto’s vergeleken met 132 exemplaren een jaar eerder. Land Rover kwam uit op 659 stuks terwijl dat er in dezelfde periode van 2021 nog 727 waren.

Reageren is niet mogelijk.