Opel stopt voortijdig met de Insignia

0

Opel stopt met de productie van zijn topmodel, de Insignia, in zijn hoofdfabriek in Rüsselsheim. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de orderstroom aan het opdrogen is, maar ook omdat de Insignia het enige Opel model is dat nog gebruik maakt van techniek van het voormalige moederbedrijf General Motors. Dat staat het creëren van schaalvoordelen door de nieuwe eigenaar, Stellantis, in de weg.

Het is al enige tijd duidelijk dat de Insignia op zijn laatste benen loopt. Het topmodel van Opel kan op geen enkele manier inspelen op de elektrificatie trend. Het gamma werd in Nederland gestaag teruggesnoeid en in de configurator van het merk komt de Insignia niet meer voor. Dit betekent dat de middenklasser alleen nog maar uit voorraad leverbaar is.

De huidige Insignia is sinds 2017 op de markt. In vergelijking met zijn markant vormgegeven voorganger is het nogal een flauwe hap. Dat de huidige Insignia niet weet te verleiden, komt ook door het interieur dat de klasse standaard niet weet te halen. De cabine is weliswaar keurig afgewerkt, maar qua uitstraling waannt men zich in een veel goedkoper model. Het feit dat de Insignia alleen nog maar leverbaar was met dieselmotoren (waaronder een onbehouwen 3 cilinder exemplaar) deed de verkopen ook geen goed. 

De fabriek in Rüsselsheim, waar het voormalige vlaggenschip van Opel van de band liep, zal nu volledig worden benut voor de productie van de Astra en zijn zustermodel, de DS 4. Een woordvoerder legde uit: “De stopzetting van de productie van de Insignia met zijn niet-elektrificeerbare platform maakt het mogelijk om de output van de Astra sneller op te voeren.

De dochteronderneming van Stellantis heeft nog geen opvolger voor de Insignia gepresenteerd. Wel had het bedrijf aangekondigd dat vanaf 2024 elektrische varianten in alle series zouden worden aangeboden. Dit was eerder geïnterpreteerd als de einddatum voor de Insignia. In de pijplijn zit wel een nieuwe, elektrische interpretatie van de Manta met een verhoogde 5-deurs carrosserie. Dat model wordt het toekomstige vaandeldrager van Opel.

Reageren is niet mogelijk.