Duitse autoriteiten vermoeden dat Hyundai en Kia hebben gesjoemeld

0

Duitse autoriteiten vermoeden dat Hyundai en Kia meer dan 210.000 auto’s met sjoemelsoftware hebben uitgerust. Daarmee zou voorkomen zijn dat bij metingen aan het licht zou komen dat de betreffende motoren bij lage temperaturen een veel hogere uitstoot hebben dan in de folder staat.

De Duitse justitie heeft eind juni bij Hyundai en Kia invallen gedaan. Het betrof onderzoek naar sjoemelsoftware in auto’s die door de RDW zijn gehomologeerd. Ook deze Nederlandse keuringsinstantie trof weliswaar onregelmatigheden aan bij haar eigen onderzoek, maar nam destijds (in 2017) genoegen met de verklaring die de Zuid-Koreaanse fabrikant gaf.

Duitse autoriteiten vermoeden echter dat er meer aan de hand is. Zij verdenken Hyundai en Kia er van meer dan 210 duizend auto’s met een dieselmotor te hebben uitgerust met software die de ervoor zorgt dat tijdens metingen de uitstoot kunstmatig laag wordt gehouden. De betreffende software zou afkomstig zijn van Bosch en Delphi.

De RDW meldt dat er momenteel 4.784 dieselvoertuigen van de merken Kia en Hyundai in Nederland geregistreerd zijn die nu in het verdachtenbankje zitten. De keuringsinstantie zegt evenwel geen inzage in het Duitse onderzoek te hebben. De RDW keurde deze eeuw een deel van de dieselauto’s van beide merken. In 2016 en 2017 deed de dienst onderzoek naar het gebruik van sjoemelsoftware nadat uit test bleek dat bij bepaalde temperaturen de NOx-uitstoot veel hoger bleek te zijn.

De RDW heeft naar eigen zeggen “geen informatie die aangeeft welke manipulatiestrategieën er gebruikt zouden zijn” en “dus ook geen informatie op basis waarvan wij nu iets anders concluderen” dan in 2017, toen de onderzochte auto’s van Hyundai en Kia in Zoetermeer sjoemelvrij werden verklaard. Het blijft evenwel heel goed mogelijk dat de RDW zich door de Koreanen met een kluitje in het riet heeft laten sturen.

Reageren is niet mogelijk.