Nu officieel: Audi vanaf 2026 in Formule 1

0

Audi heeft bevestigd dat het vanaf 2026 deelneemt aan de Formule 1 als motorleverancier. Mogelijk nemen de Duitsers ook een meerderheidsaandeel in Sauber (nu actief als Alfa Romeo), maar daar worden nog geen mededelingen over gedaan.

CEO Markus Duesmann spreekt van “een perfecte timing”: “Racen zit in het DNA van Audi. Of het nu Le Mans, DTM of Formule E is geweest, we zijn overal actief en succesvol. We willen dat continueren in de Formule 1”. Duesmann spreekt van een grote dag voor de sport.

Audi

Audi kreeg, net als Porsche, eerder dit jaar al groen licht van haar moederbedrijf, de Volkswagen Groep, om actief te worden in de Formule 1. De officiële aankondiging komt nu nadat er eerder deze maand door autosportfederatie FIA een definitieve klap werd gegeven op de reglementen voor nieuwe motoren die vanaf 2026 moeten worden gebruikt in de koningsklasse van de autosport. In vergelijking met de huidige modellen verdwijnt het complexe onderdeel MGU-H en worden de motoren goedkoper. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van 100 procent duurzame brandstof.

Formule 1 president Stefano Domenicali (foto) toont zich logischerwijs enorm in zijn nopjes met het nieuws. “Ik ben dolblij dat we Audi als iconisch merk, pionier en technologische innovator mogen verwelkomen. Dit is een grote dag voor de sport. Deze reis is jaren terug ingezet met veel discussies en compromissen en komt nu tot leven met dit nieuws. De entree van Audi laat zien dat Formule 1 sportief en qua technologie nog altijd leidend is”.

Domenicali

Oliver Hoffmann, hoofd technische ontwikkeling bij Audi,  benadrukte dat zijn merk keihard aan de bak moet: “Het is geen lange weg meer naar 2026, daarom is het fijn dat de bevestiging er nu is, want we moeten keihard aan het werk. Helemaal op nul beginnen, met een totaal nieuwe powertrain. Maar we hebben al veel ervaring met elektrische motoren, dus ik ben er vrij zeker van dat we er straks gewoon zullen staan als we er moeten staan”.

Bevestiging dat Audi instapt bij Sauber, is er zoals gezegd nog niet. Wel benadrukt Hoffmann dat er niet samengewerkt gaat worden met Porsche mocht dit zustermerk ook in 2026 instappen in de Formule 1 (zoals verwacht wordt). Porsche wordt al maanden gelinkt aan Red Bull Racing van Max Verstappen. “Wij gaan onze powertrain fabriceren in Duitsland. Mocht Porsche ook in de Formule 1 stappen, dan wordt bij hun alles gemaakt voor productie in het Verenigd Koninkrijk” , aldus Hoffmann.

Audi2

 

Reageren is niet mogelijk.