Productiereorganisatie bij Porsche met oog op nieuwe elektrische modellen

0

Porsche voert grote veranderingen door in haar productiesysteem om zich aan te passen aan nieuwe elektrische modellen en de sterke vraag naar de 911. Inmiddels is duidelijk dat de volgende generatie van deze sportwagen alleen in hybride vorm op de markt komt.

De transformatie is al begonnen, maar de identiteitsverandering van Porsche staat pas aan het begin. Vooralsnog hebben klanten die een Porsche willen zonder verbrandingsmotor nog maar één optie in de vorm van de Taycan, maar daar komt binnenkort verandering in. Begin 2024 (de introductie had eigenlijk al dit jaar plaats moeten vinden, maar door vertragingen veroorzaakt door de softwareafdeling van de Volkswagen Groep is het lanceringstijdstip uitgesteld) zullen wij kennis kunnen maken met de allereerste elektrische Macan. Porsche heeft hoge verwachtingen van dit model. Aangezien de thermische variant de best verkochte auto van het merk is, is het begrijpelijk dat de verkoopdoelen hoog zijn voor zijn elektrische opvolger.

Vorig jaar verkocht Porsche iets meer dan 85.000 exemplaren van de Macan over de hele wereld. Het is bijna een derde van de totale afzet van het Duitse merk dat nu al doelen stelt voor de volgende generatie. De elektrische Macan zal “op de lange termijn” 80.000 stuks per jaar moeten verkopen. Voor de eerste 2 jaar is er een lagere afzetdoelstelling aangezien de huidige versie met benzinemotor tot ongeveer 2026 parallel zal worden verkocht. Maar daarna staat de elektrische Macan er alleen voor en moet hij in staat zijn om genoeg klanten te trekken om de doelstellingen te realiseren. Porsche maakt zich daar weinig zorgen, aangezien de vraag naar de Taycan de productiecapaciteit overtreft en dat model wordt tegen veel zoutere prijzen aangeboden dan de Macan.

Tegelijkertijd moet Porsche zijn industriële gereedschap heroverwegen. Zoals eerder al gemeld door Autointernationaal.nl, zal een deel van de productie van de 718 naar de Volkswagen fabriek in Osnabrück worden verplaatst. Op termijn moeten alle exemplaren van de Cayman en Boxster op deze locatie worden geproduceerd! De reden is simpel: de fabriek in Stuttgart-Zuffenhausen kan de vraag naar de 911 niet aan. “Afhankelijk van de markt heeft dit model een levertijd van maximaal 1 jaar”, legt Albercht Reimold, chef productie in Stuttgart, uit. Elke dag verlaten zo’n 270 exemplaren van de 911 en 718 de Porsche fabriek en de sitemanager mikt nu op 300 eenheden per dag. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2016!

Maar omdat de 911 prioriteit krijgt, gaat de 718 naar Volkswagen. Bedenk dat Porsche in 2025 de elektrische 718 zal lanceren, met een investering van 250 miljoen euro in Stuttgart. De overdracht van de thermische 718 aan Volkswagen is een manier om de historische Porsche fabriek voor te bereiden op zijn elektrische conversie, ook al zal het niet meteen voor de 911 zijn. Voor deze sportwagen staat eerst hybridisatie op het menu, en pas daarna volgt een volledig elektrische variant. Dat zal tegen het einde van het decennium zijn.

Reageren is niet mogelijk.