Volkswagen saneert in Noorwegen alle benzine- en dieselmodellen

0

Noorwegen loopt ver voorop met de transitie naar elektrisch rijden. Ruim 80 procent van alle nieuw verkochte auto’s aldaar is volledig emissievrij. Circa 10 procent is een plug-in hybride en ruim 7 procent is een zelf oplaadbare hybride. Er worden in Noorwegen dus nog amper auto’s met uitsluitend een benzine- of dieselmotor verkocht.

Dit voldongen feit is voor Volkswagen reden om te stoppen met de verkoop van benzine- en dieselauto’s in Noorwegen. Ook alle hybride varianten zullen worden gesaneerd. Volgend jaar kan men in Noorwegen nog een model met VW logo en een verbrandingsmotor kopen, maar daarna is het over en uit. Dit betekent dat iconen als de Golf, Passat en Tiguan in Noorwegen helemaal uit de prijslijsten verdwijnen.

Volkswagen loopt met deze maatregel 2 jaar voor op andere autofabrikanten die in Noorwegen actief zijn. De overheid van het Scandinavische land heeft besloten dat er vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden. Momenteel is de Volkswagen ID.4 (foto) het op één na bestverkochte model van het land. De Tesla Model Y voert de registratiestatistieken aan. Noren zijn daarnaast de grootste afnemer van de nieuwe ID.Buzz.

In veel Europese landen is het streven om in 2030 of 2035 de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor te staken. Nu Volkswagen als het eerste schaap over de dam is, is er een reële kans dat andere merken het voorbeeld van de Duitsers zullen volgen.

 

Reageren is niet mogelijk.