Porsche gaat naar de beurs

0

Volkswagen brengt haar ‘sportwagendochter’ Porsche naar de beurs. Wie een aandeel wil kopen, zal daar in eerste instantie rond de 82,50 euro voor moeten betalen. Volkswagen wil met de beursgang van Porsche 9,4 miljard euro ophalen. Het aandeel wordt aan de beurs van Frankfurt verhandeld onder de naam P911: een knipoog naar de iconische sportwagen van het merk. De handel opende op 82,50 euro per aandeel.

De aandelen Porsche zijn voorafgaand aan de beursgang gesplitst in gewone aandelen en preferente aandelen. Het laatste type levert de bezitters meer rechten en voordelen op. Een deel daarvan wordt nu verhandelbaar. Toch moeten wij ons geen illusies maken of er werkelijk wat gaat veranderen in de directieburelen van Porsche. De families Piëch en Porsche blijven heer en meester bij de autofabrikant.

BlumePorscheBeursgang

Volkswagen denkt dat het ‘verzelfstandigen’ van Porsche ertoe bijdraagt dat het bedrijf sneller kan overschakelen naar elektrische mobiliteit en zelfstandig rijdende voertuigen. “Porsche krijgt zo meer vrijheid om te ondernemen en blijft toch profiteren van de voordelen die het heeft als onderdeel van een groot concern”, zei toenmalig CEO Herbert Diess daar begin dit jaar over. Er was een paar maanden geleden twijfel of de beursgang wel door zou moeten gaan, geveven de zwakke markt, maar het aandeel Porsche lijkt immuun te zijn voor crisis.

Oliver Blume (foto), de CEO van Porsche en tegenwoordig ook de grote baas van de Volkswagen Groep, luidde de bel voor wat hij een “historische moment” in de geschiedenis van de automaker noemde. Het betekent de grootste beursintroductie van Duitsland in meer dan 25 jaar. Op Europees niveau is sprake van de grootste beursgang van de afgelopen 10 jaar. “Onze toegenomen mate van autonomie plaatst ons in een zeer goede positie om onze ambitieuze doelen in de komende jaren te verwezenlijken”. Lutz Meschke, de Chief Financial Officer van Porsche, voegde daar aan toe dat het bedrijf heeft bewezen dat het kan slagen in uitdagende marktomstandigheden. De waarde van Porsche wordt door de Volkswagen Groep geschat op zo’n 75 miljard euro.

Reageren is niet mogelijk.