Volvo EX90 zou de veiligste SUV ter wereld zijn

0

Gestaag wordt er meer bekend over de opvolger van de Volvo XC90. Die wordt leverbaar met een volledig elektrische aandrijflijn en gaat EX90 heten.

Het is nog even gissen (tot 9 november, wanneer de officiële presentatie plaatsvindt) naar het design van de grote elektrische SUV van Volvo, maar de fabrikant maakt nu al bekend dat het model zal worden uitgerust met niet minder dan 8 camera’s, 5 radars, 16 ultrasone sensoren en een Lidar. Die creëren samen een ‘onzichtbaar schild’ rond de EX90. Volvo verwacht dat deze technologieën het aantal ernstige ongevallen met 20 procent zal verminderen en maximaal 9 procent van de botsingen kan voorkomen.

VolvoEX90plaag

Binnenin zullen speciale camera’s en sensoren vermoeidheid, afleiding, onoplettendheid of “emotionele geprikkeldheid” (geen grap) van de bestuurder kunnen signaleren. De EX90 zal hem dan waarschuwen, of zelfs de EX90 tot stilstand brengen en hulp inroepen.

Ondertussen is menig autoconsument nog lang niet uitgekeken op de huidige generatie van de XC90. En toegegeven: de inmiddels 8 jaar oude SUV waarmee Volvo het Geely tijdperk binnenreed en er voor zorgde dat het Zweedse merk zich kon gaan profileren als serieus te nemen concurrent voor de Duitse fabrikanten van premiumauto’s oogt nog lang niet gedateerd. Dus daarom blijft dit model nog enige tijd in productie. Ook omdat de honger naar auto’s met een stekker hybride aandrijflijn nog lang niet gestild is.

De EX90 wordt niet leverbaar met een verbrandingsmotor, ook niet als er sprake is van een vorm van hybride techniek. De opvolger van de XC90 wordt dus volledig elektrisch. Vandaar de andere modelnaam. Onderhuids zal het vlaggenschip van Volvo zijn genen delen met de Polestar 3, een cross-over die wij  trouwens volgende maand al te zien krijgen.

Reageren is niet mogelijk.