Elektrische Opel Astra ook als Sports Tourer

0

De nieuwe Opel Astra gaat vanaf volgend jaar ook geleverd worden met een volledig elektrische aandrijflijn. Ook de Sports Tourer zal dan in emissievrije vorm besteld kunnen worden. Zijn grootste rivaal wordt waarschijnlijk de Franse groepsbroer Peugeot 308 met wie de Astra zijn platform en technologie deelt.

Niemand mag beweren dat het saai is bij Opel: in 2017 werd het in Rüsselsheim gevestigde bedrijf overgenomen door Peugeot SA en sindsdien is het relatief emotieloos, maar met succes getrimd voor winstgevendheid. Minder dan 4 jaar later creëerde de baas van het Franse autoconcern, Carlos Tavares, de nieuwe reus Stellantis door te fuseren met Fiat Chrysler Automobiles. De belangrijkste taak voor (de vaak wisselende) merk chef van Opel: een zekere onafhankelijkheid voor het traditionele Duitse automerk bewaren tussen alle Stellantis familieleden. Dat leidt soms tot strijd en spanningen, maar innovaties als de Mokka laten zien dat Opel creatief genoeg is om de standaardingrediënten uit het gezamenlijke schappen van Stellantis te mengen tot een smakelijk autogerecht.

OpelAstraElectric

Momenteel draait alles bij Opel om de nieuwe Astra die de letter ‘L’ uit het interne generatiealfabet draagt. Het modeltype stapte over van de oude General Motors technologie naar de nieuwste versie van het Stellantis platform EMP2, dat nu EMP2-V3 heet, en is nu dus een technische tweelingbroer van de Peugeot 308. Het EMP2-platform werd ooit door Peugeot SA geïntroduceerd als een ‘multi-energie onderstel’ omdat het zowel geschikt is voor aandrijving door enkel een klassieke verbrandingsmotor als voor plug-in techniek. In de ‘V3’ evolutie is daar puur elektrische aandrijving bij gekomen.

Wat het laatste type aandrijving betreft: Opel heeft nu het ligt voor de de Astra Electric op groen gezet. Die zal met een vertraging van ongeveer 1 jaar ten opzichte van de benzine/diesel en PHEV uitvoeringen in de nazomer van 2023 zijn opwachting gaan maken in de showrooms. Dit betekent dat hij vanaf komend voorjaar al te bestellen is (tegen prijzen die nog niet bekend zijn). En niet alleen als hatchback, maar ook als stationwagen met de naam Sports Tourer.

De technische sprong naar volledig elektrische aandrijving is vrij eenvoudig dankzij het EMP2-V3 platform. Dit betekent dat de Astra Electric een technologische blauwdruk én een van de grootste rivalen van zijn platformbroer Peugeot e-308 gaat worden. Die komt in dezelfde carrosserievarianten op de markt, en dat bijna gelijktijdig. Het vermogen van de Opel Astra Electric kennen we al van de Fransen: 156 pk. Met een maximum van 270 Newtonmeter mag de Rüsselsheimer echter een maximaal koppel leveren dat 10 Nm hoger ligt. De aandrijfkracht bereikt de grond via de voorwielen; de topsnelheid is elektronisch begrensd op 170 km/u.

Een lithium/ion batterij van 54 kWh in de vloer van de Duitser dient als energiebron, met in totaal 102 cellen gecombineerd in 17 modules. Opel specificeert voor de Astra Electric een energieverbruik van 12,7 kilowattuur per 100 kilometer. De actieradius moet daardoor volgens de WLTP meetnorm uitkomen op 416 kilometer. De elektrische Opel kan met maximaal 100 kW gelijkstroom worden opgeladen. Op die manier moet een lege accu na 30 minuten weer voor 80 procent vol zijn. Als alternatief kan een 3-fasige 11 kW boordlader stroom uit bijvoorbeeld de Wallbox thuis of of uit openbare laadpalen halen.

De Astra Electric beschikt over 3 rij modi: Eco, Normaal en Sport. Ook aan boord is het rijhulppakket Intelli-Drive 2.0, dat van alles omvat, van actieve rijstrookassistenten tot slaperigheidsdetectie en kruispuntwaarschuwing tot halfautomatische rijstrookwisselassistenten. Daarnaast zijn er led pixel koplampen, die niet perse gebruikelijk zijn onder compacte middenklassers. Daarin bevindt zich een deel van de 168 lichtelementen. Het head-up display en het infotainmentsysteem met natuurlijke spraakherkenning zijn bedoeld om de kans op afleiding van de verkeerssituatie tot een minimum te beperken.

OpelAstraElectric2

Qua design verschilt de elektrische Astra maar weinig van zijn niet-elektrische en deels elektrische broers en zussen. In plaats van een grille is er een zwart paneel tussen de koplampen. De 18 inch wielen hebben een aerodynamisch geoptimaliseerd ontwerp en er is een ‘e’ in de rechter benedenhoek van de achterklep om het type aandrijving aan te geven. Ook de cockpit met de twee naast elkaar geplaatste 10 inch displays, waarvan het middelste naar de bestuurdersstoel neigt, kennen we al van de andere Astra modellen. Natuurlijk geven ze informatie over rit specifieke zaken zoals de laadtoestand van de accu of de actieradius.

De Astra Sports Tourer Electric doet wel concessies als het gaat om koffervolume. Niet in vergelijking met de Hybrid uitvoering, die een even grote bagageruimte heeft (516 tot 1.553 liter), maar ten opzichte van de versies met enkel een verbrandingsmotor onder de kap. Die kunnen tussen de 597 en 1.634 liter aan koffers vervoeren. Opel heeft het bagagevolume van de hatchback nog niet gespecificeerd.

Reageren is niet mogelijk.