Nederland krijgt fors minder Jaguar dealers

0

Jaguar zet de tering naar de nering. In tal van Europese landen, waaronder Nederland, gaat het mes in het dealernetwerk. Jaguar wil verder met een ingeperkt aantal verkooppunten nu er gekozen is voor een exclusievere positionering. Daarin is geen plaats meer voor ‘volumemodellen’ als de XE en XF.

Het is nog niet duidelijk hoeveel Jaguar dealers er overblijven in Nederland, maar de verwachting is dat er 3 of 4 verkooppunten over blijven. De sanering heeft geen gevolgen voor Land Rover. Voor dat merk zal worden vastgehouden aan het huidige dealernetwerk. Vorig jaar werden in Nederland 208 Jaguars verkocht versus 1.319 Land Rovers. Dat verklaart het verschil in het benodigde aantal verkooppunten. Gekscherend zou je in dit kader ook kunnen opmerken dat Land Rover meer dealers nodig heeft vanwege de reparatiegevoeligheid van haar modellen.

Jaguar wil vanaf medio 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen en dan enkel nog cross-over modellen. Er moet daarbij gerekend worden op fors hogere instapprijzen. Jaguar zal zo richting Bentley worden gepositioneerd en klanten die vroeger een Rover of Truimph zouden hebben aangeschaft vaarwel zeggen. De hogere positionering is noodzakelijk omdat de fabrikant vorig jaar een verlies van ruim 800 miljoen euro leed. Jaguar Land Rover schermt met enorm dikke orderportefeuille, maar als het niet lukt om bestelde auto’s bij de klant te krijgen, heb je daar weinig aan.

De wijzigingen in het dealernetwerk zijn onderdeel van de zogeheten Reimagine-strategie. “Het is een van onze primaire doelstellingen om nieuwe benchmarks te zetten op het gebied van customer service in het luxe segment. Ons dealernetwerk staat centraal in deze transformatie. Om dit te kunnen realiseren, hebben wij een aantal wijzigingen aangekondigd over hoe onze merken zullen worden aangestuurd. Daarom, en omdat Jaguar overstapt op een agency-distributiemodel, zullen wij aangepaste contracten aanbieden aan alle Jaguar en Land Rover dealers, in overeenstemming met de nieuwe vereisten. Onze doelstelling is om wereldwijd een sterk en duurzaam winstgevend Jaguar en Land Rover dealernetwerk op te bouwen om de toekomst van ons bedrijf op lange termijn veilig te stellen”. Kortom, de gedachte is dat er met minder dealers een hoogwaardigere service kan worden geboden die beter past bij de toekomstige prijsstelling van de nieuwe modellen.

 

 

Reageren is niet mogelijk.