Audi Activesphere: Citroën C5 X op z’n Duits

0

Of het ook voor de consument geldt, zal de tijd leren, maar auto-ontwerpers zijn ‘SUV moe’. Zij zijn toe aan lager modellen. Auto’s die niet minder avontuurlijk zijn dan een SUV, maar dankzij een gunstigere stroomlijn wel meer kilometers uit hun acculading kunnen persen. Citroën, dat qua avantgarde een reputatie hoog te houden heeft, presenteerde vorig jaar al de C5 X: een auto die nergens op lijkt maar tegelijkertijd van alles wat is. Bij Audi zijn ze blijkbaar wel onder de indruk van die Franse creatie, want dit merk komt nu met de Activesphere Concept: een mix van een Sportbacks, een Allroad en … een pick-up.

Met een druk op de knop splitst de achterklep zich namelijk. De bovenste helft schuift het dak op om zo de bagageruimte te openen. En de onderkant klapt naar beneden om als laadklep te dienen. De hele bagageruimte is bekleed met robuuste materialen om vuile en omvangrijke voorwerpen te kunnen vervoeren. Er zijn zelfs beugels om fietsen gemakkelijk te kunnen monteren. En om de passagiersruimte afgesloten te houden en te beschermen tegen weersinvloeden en vuile lading, is er een scheidingswand achter de achterbank aanwezig.

AudiActivesphereConcept3

De converteerbare laadbak is absoluut de belangrijkste eigenschap van de Activesphere Concept, maar het studiemodel is ook in andere opzichten spraakmakend. De auto is ongeveer even lang als de A7 Sportback, maar een paar centimeter breder en hoger. Dat komt door de vergrootte rijhoogte en door banden met een diameter van liefst 34 inch. Het rubber is om mooie velgen gevouwen die open kunnen voor een betere ventilatie. Daarnaast kunnen ze gesloten worden voor een betere aerodynamica. Met luchtvering kan de Audi de bodemvrijheid laten variëren tussen 20 en 25 centimeter.

AudiActivesphereConcept5

 

Binnenin zijn meer ‘wilde’ Activesphere functies opgenomen. Het interieur is typisch minimalistisch en de stoelen hangen aan een grote middenconsole met opbergruimte plus een verwarmd en gekoeld gedeelte voor drankjes. Het stuur en het dashboard kunnen worden ingetrokken indien er in de volledig autonome modus gereden gaat worden. In deze stand wordt het interieur extreem luchtig, waardoor de voorruit (die de ruimte vult die traditioneel wordt ingenomen door de grille) volledig vrij blijft. Het glas in de onderste delen van de deuren en het dak versterken het ruimtelijke gevoel.

AudiActivesphereConcept6

Maar het paradepaardje van het interieur is het augmented reality-systeem. Met behulp van een speciale bril kunnen allerlei soorten informatie en bedieningselementen aan de bestuurder en passagiers worden getoond. En dankzij eye- en hand-tracking kunnen mensen communiceren met virtuele bedieningselementen. Elke persoon kan aangepaste bedieningselementen en displays hebben, afhankelijk van wat ze willen doen. Audi zegt zelfs dat de bril buiten de auto kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het geven van navigatie-aanwijzingen als er door een stad of over paden wordt gewandeld.

AudiActivesphereConcept7

Wat niet zichtbaar is, zijn de aandrijflijn en het platform van de auto. De Activesphere maakt gebruik van de Premium Platform Electric (PPE) architectuur. Dat werd gezamenlijk ontwikkeld door Audi en Porsche en zal tegen het einde van dit jaar verschijnen in de nieuwe Macan en Q6 e-Tron. Audi zegt dat de Activesphere een accucapaciteit van 100 kWh heeft en dat de actieradius wordt geschat op meer dan 600 kilometer. Het 800 volt systeem maakt snelle laadsnelheden tot 270 kW mogelijk. Een set motoren, eentje voorin en de andere achterin, drijven de auto aan en leveren samen 436 pk en 700 Nm.

AudiActivesphereConcept8

Hoewel de Activesphere natuurlijk nog maar een concept is, voelt het alsof we in de nabije toekomst een daarop geïnspireerde auto kunnen verwachten. Coupé-achtige cross-overs zijn erg populair gebleken in het premiumsegment en Audi heeft zelfs gelijkaardige producten op de markt gebracht, zoals de e-Tron Sportback. En Audi’s Allroads hebben behoorlijk wat cultstatus. Het lijkt erop dat dit type auto een no-brainer zou zijn voor het merk.

AudiActivesphereConcept9

En wat betreft de pick-up kenmerken? Nou, die zijn zeker cool en (waarschijnlijk) nuttig. Maar ze kunnen ook te gecompliceerd en te duur zijn, zelfs voor een luxemerk als Audi, om werkelijkheid te worden. Nee, op een pick-up model van Audi hoeven wij voorlopig niet te rekenen.

AudiActivesphereConcept4

Reageren is niet mogelijk.