Recordverkoop voor KIA

0

KIA heeft vorig jaar 2,9 miljoen auto’s verkocht. Dat is 4,5 procent meer dan in 2021 en goed voor een nieuwe afzetrecord. De winst kwam omgerekend uit op 5,3 miljard euro bij een omzet van 64,4 miljard euro. In vergelijking met 2021 betekent dit een verbetering van respectievelijk 42,8 procent en 23,9 procent.

De winstmarge kwam uit op 8,4 procent. Dit voor een volumemerk zeer gezonde percentage is volgens KIA mede te danken aan betere verkoopcijfers, een aantrekkelijkere product mix, gunstige wisselkoersen, lagere kosten en de verkoop van meer duurdere SUV modellen. Die hebben een bovengemiddeld grote winstmarge.

KIA wist afgelopen jaar in Nederland het marktleiderschap te veroveren op Volkswagen. Daarmee is het imago van het merk getransformeerd van ‘ietwat sneu’ naar ‘volledig acceptabel’. Modellen als de Picanto, Sportage, Niro en EV6 blijken in hun klasse ronduit begerenswaardig te zijn. Daarnaast heeft KIA in Nederland veel vrienden gemaakt met haar garantie van 7 jaar.

Vooral de verkoop van (deels) elektrische modellen ging afgelopen jaar hard. In totaal verkocht KIA afgerond 487.000 exemplaren van dit soort auto’s; een toename van 54,8 procent in vergelijking met de 315.000 stuks die in 2021 over de toonbank gingen. De verkoop van volledig elektrische auto’s kwam uit op 158.000 exemplaren; een toename van 48,6 procent. In West-Europa bedroeg het verkoopaandeel van dit type auto’s (en die van stekker hybride modellen) 37,6 procent.

In het afgelopen kwartaal verkocht KIA met ruim 730.000 voertuigen oftewel 12,7 procent meer dan in dezelfde periode van 2021. De omzet kwam in het tijdvak oktober t/m december uit op ruim 17 miljard euro, hetgeen 34,8 procent meer is dan in het vierde kwartaal van 2021. Dit leverde een operationele winstgroei op van 123,3 procent naar 1,9 miljard euro.

Reageren is niet mogelijk.