Volkswagen kampt met dramatische verkoopcijers

0

De Volkswagen Groep heeft vorig jaar aanzienlijk minder voertuigen verkocht dan in 2021. Belangrijkste oorzaak was het chiptekort dat de productie verstoorde. Het was het derde jaar op rij dat de verkopen daalden. Daardoor kwam de afzet van de Volkswagen Groep uit op het laagste niveau in 11 jaar.

In totaal werden vorig jaar afgerond 8,3 miljoen auto’s afgeleverd door het Duitse concern. Dat is 7 procent minder dan in 2021. Azië, inclusief de Pacific maar exclusief China, was de enige regio waar het Volkswagen concern groei wist te realiseren. In de rest van de wereld gingen de verkopen omlaag. Het slechte nieuws komt op een moment dat Volkswagen al met een kater zit omdat zij met de ID.Buzz (foto) naast de prestigieuze ‘Auto van het Jaar 2023’ bokaal greep.

VolkswagenIDbuzzAutoVanHetJaar

De meeste premium merken van de Volkswagen Groep wisten wel te groeien. Porsche leverde bijvoorbeeld 309.884 auto’s af, oftewel bijna 3 procent meer dan in 2021. Ook Lamborghini en Bentley deden het afgelopen jaar beter dan in 2021, al ging het bij deze merken om een klein aantal personenwagens.

Hoofdmerk Volkswagen zag haar verkoop met een kleine 7 procent teruglopen tot ruim 4,5 miljoen voertuigen. Audi eindigde met ruim 1,6 miljoen exemplaren 4 procent onder het niveau van 2021. Bij Seat/Cupra en Skoda was er sprake van een min van respectievelijk dik 18 en bijna 17 procent. In Nederland moest Volkswagen het marktleiderschap afstaan aan Kia.

VolkswagenGroepElektrisch

Het Volkswagen concern deed wel goede zaken met haar elektrische modellen. Daarvan werden er vorig jaar wereldwijd meer dan 572.000 stuks aan de man gebracht, oftewel 26 procent meer dan in 2021. Daarmee was 6,9 procent van alle auto’s die de Volkswagen Groep verkocht elektrisch. Een jaar eerder ging het nog om 5,1 procent van het totaal. Dit aandeel moet komende tijd in rap tempo verder toenemen. Volkswagen wil dat dit jaar 11 procent van de verkochte auto’s elektrisch is. In 2025 zou dat voor ongeveer 20 procent van de voertuigen moeten gelden.

 

 

Reageren is niet mogelijk.