1 op 5 ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort

0

24 uur niet slapen of een week lang 4-5 uur slaap per nacht staat gelijk aan 1,0 promille alcohol (4 glazen). Dat is 2 keer zoveel als wettelijk toegestaan. Het hoogste risico om achter het stuur in slaap te vallen lopen jongvolwassenen. De grootste kans dat dit gebrurt is tussen 00.00 en 06.00 uur en bij onbehandelde slaapstoornissen.

Slecht slapen veroorzaakt meer problemen dan veel mensen weten. Naast een negatief effect op de gezondheid, heeft een gebrek aan slaap in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol. 20 procent van de ernstige auto-ongelukken had voorkomen kunnen worden wanneer bestuurders goed uitgeslapen achter het stuur waren gekropen.

17 maart is het de Internationale dag van de Slaap. Dat is reden voor Beter Bed om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in combinatie met het belang van een goede nachtrust. Om het effect van te weinig slaap op het rijgedrag te illustreren, deed niemand minder dan autocoureur Tom Coronel een testrit in een simulator na 24 uur zonder slaap. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar concludeerde dat de gerichte aandacht en concentratie na 24 uur zonder slaap duidelijk verminderd waren.

Hoe goed slaap jij? Goed slapen heeft enorme impact op de kwaliteit van leven. Wie goed slaapt is productiever, fitter en gezonder. Slecht slapen veroorzaakt meer verkeersongevallen dan alcohol en continu te weinig nachtrust geeft 10 jaar eerder kans op Alzheimer. Van slecht slapen, ga je dus slecht autorijden. Je wordt minder alert, je coördinatie neemt af en daardoor reageer je trager. Het gevolg? Héél veel gevaarlijke situaties op de weg. Maar hoeveel invloed heeft een slecht nacht nou precies?

Beter Bed zocht het uit met het ultieme Beter Slapen Rij-experiment.. Een experiment waarbij we ontdekken hoeveel effect slapen nu écht heeft op je rijvaardigheid met Coronel. Voor dit experiment deed Tom 2 testritten in een simulator. Een na een normale nachtrust én een na 24 uur zonder slaap. De resultaten? Confronterend!

“Wanneer je 24 uur niet slaapt, ga je dit zeker merken. Laat staan als je achter het stuur kruipt. Sowieso gaan je hersenfuncties achteruit. Je geheugen wordt onbetrouwbaar, je beoordelingsvermogen wordt slechter, je gedachten gaan stukken langzamer en het maken van keuzes moeilijker. Ik verwacht daarom dat Tom zijn reactievermogen flink afneemt, net als zijn concentratie. Ik weet zeker dat zijn rondetijd slechter is door een verminderd anticiperend vermogen”.

 

Slaaptekort heeft zelfde effect als alcohol

Slaap je minder dan 4 uur dan heb je 15 keer meer kans om een ongeluk te veroorzaken. Slaap je 18 uur niet dan staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Slaap je 24 uur niet? Dat staat gelijk aan 1 promille alcohol, dus maar liefst vier glazen alcohol. Dat is 2 keer zoveel dan wettelijk toegestaan!

Iedereen met een onbehandelde slaapstoornis en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen 00.00 en 06.00 uur. Heb jij last van geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, mis je borden, dagdroom je en heb je moeite met focussen? Neem geen enkel risico meer en parkeer de auto ergens voor een powernap van 20 minuten.

Reageren is niet mogelijk.