Audi bevestigt komst elektrische A3

0

Audi lanceert de A3 in 2027 opnieuw. Dit keer als een puur elektrisch model. De emissievrije A3 is het toekomstige instapmodel uit Ingolstadt en beschikt over snelle laadtechniek.

Audi baas Markus Duesmann kondigde afgelopen week tijdens de jaarlijkse persconferentie een elektrisch instapmodel “onder de Q4 e-Tron” aan. De R&D chef van de Volkswagen dochter, Oliver Hoffmann, was specifieker: “Het model is een C-segment model onder de Q4 en vergelijkbaar met de A3”. De naam werd echter niet gecommuniceerd, maar Autointernationaal.nl gaat er van uit dat deelektrische gezinswagen als A3 EeTron op de markt komt, ook al wordt de nomenclatuur bij Audi herzien.

De elektrische A3 zal in tegenstelling tot het huidige model niet meer worden gebaseerd op het modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB), maar op de SSP architectuur (Scalable Systems Platform). Dit is ontworpen voor een elektrische 800 volt installatie met hogere laadvermogens tot 270 kW. Daardoor zijn er dus snellere laadtijden mogelijk dan het 400 volt MEB systeem. Elektriciteit opladen voor zo’n 100 kilometer moet in 10 minuten kunnen, de actieradius kan oplopen tot 700 kilometer. De SSP wordt vanaf 2026 gelanceerd met een standaard batterij.

De krachtigere modellen worden naar verwachting tegenhangers van de S3 en RS3, en beide worden uitgerust met vierwielaandrijving en één elektromotor per as.

De A3 e-Tron niet alleen worden aangeboden als Sportback versie met 4 deuren en een grote achterklep, maar ook in een andere carrosserievorm, namelijk als sedan. Ten opzichte van het huidige model, dat nog een facelift ondergaat, groeien de afmetingen en de wielen staan ​​verder in de hoeken van de carrosesrie, waardoor de overhangen kleiner worden. De wielbasis groeit ook, net als de passagierscabine, terwijl de ‘motorkap’ korter wordt. Het interieur biedt aanzienlijk meer ruimte dankzij de vlakke voertuigvloer.

Audi zal vanaf 2026 alleen nog maar puur elektrische voertuigen aanbieden en het in Ingolstadt gevestigde bedrijf wil tegen 2025 een 20-tal nieuwe modellen presenteren, waarvan 10 als elektrische auto zijn ontworpen. De Audi Q6 e-Tron en diens Sportback-versie, de Audi A4 e-Tron en de A6 e-Tron gaan in 2024 van start.

 

Reageren is niet mogelijk.