Opnieuw grote ontslagronde bij Ford

0

Ford kondigt voor de tweede keer in nog geen maand een grote banenreductie aan in Europa. Het Amerikaanse autoconcern gaat 1.100 arbeidsplaatsen te schrappen in Spanje. Eerder werden al duizenden ontslagen aangekondigd in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De ingreep in Spanje is het gevolg van de geplande stopzetting in april van de productie van de modellen S-Max en Galaxy in de Ford fabriek in Almussafes, ten zuiden van Valencia. Momenteel werken daar nog 5.800 mensen. De fabriek werd in 1976 geopend toen Ford haar gamma uitbreidde met de Fiesta. Eerder werd in Almussafes al de Mondeo uit productie genomen. Het is de bedoeling dat de fabriek in de toekomst zich gaat bezighouden met de bouw van de volgende generatie Kuga. Hoewel dit een goed verkopend modeltype is, kan Ford daarvoor toe met veel minder personeel.

In februari zei Ford al dat er in de komende 3 jaar een streep gezet wordt door 3.800 banen in Europa. Daarvan verdwijnen er 2.300 in Duitsland en nog eens 1.300 in het Verenigd Koninkrijk. De overige 200 banen worden in andere landen geschrapt. Het gaat daarbij zowel om technische als administratieve functies. Sinds er bij Ford een nieuwe CEO achter het stuur zit, Jim Farley, is er een kruistocht gestart tegen inefficiëntie binnen het bedrijf. Daar zit inderdaad het pijnpunt van de onderneming. Ford weet goede auto’s te ontwikkelen en scoort op de thuismarkt regelmatig hits, maar het bedrijf weet dat niet om te zetten in navenante winsten. Dat komt door allerlei vormen van inefficiëntie binnen de onderneming.

Verschillende grote Amerikaanse bedrijven hebben de laatste tijd al laten weten veel mensen te gaan ontslaan om te bezuinigen. Onder meer Microsoft en Google-moeder Alphabet zagen zich hiertoe genoodzaakt vanwege de verslechterde economische situatie. Bij Ford speelt ook mee dat het bedrijf momenteel in rap tempo aan het omschakelen is naar het maken van elektrische auto’s. Die hebben minder onderdelen waardoor er straks minder werk is voor ingenieurs en ander technisch personeel om nieuwe modellen te ontwikkelen. Ford is relatief laat met de omschakeling begonnen. Maar het streven van het bedrijf is wel om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen in de Europese Unie.

In heel Europa had Ford begin dit jaar zo’n 45.000 werknemers. De afgelopen jaren is Ford in ons deel van de wereld al veel kleiner geworden. Het bedrijf besloot hier veel minder verschillende auto’s te gaan aanbieden en zette in 2019 ook al een streep door 12.000 functies. Toen verdwenen er meer dan 5.000 banen in Duitsland en werd ook in Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk flink gesneden. Maar het lijkt dweilen met de kraan open te zijn, want Ford verloor gestaag veel marktaandeel. In Groot-Brittannië heeft het bedrijf, na decennialang marktleider te zijn geweest, de toppositie moeten afstaan. En in Duitsland wordt Ford links en rechts ingehaald in de verkoopstatistieken door merken als Hyundai en Skoda.

Reageren is niet mogelijk.