Live in detail: de nieuwe Cupra Tavascan

0

Cupra komt met een hip alternatief voor de Audi Q4 e-Tron, Skoda Enyaq iV en de Volkswagen ID.4: de Tavascan. De onthulling vond plaats in China want daar gaat de elektrische cross-over ook gebouwd worden.

Audi, Skoda en Volkswagen bieden van hun Q4 e-Tron, Enyaq iV en ID.4 allemaal een coupéversie aan, maar bij de Cupra Tavascan is een dergelijke carrosserievorm standaard. Dat er een markt is voor een SUV met een vrij scherp aflopende daklijn, weten we al 15 jaar oftewel sinds de introductie van de BMW X6. De vervanging van de verbrandingsmotor door een elektrische aandrijflijn doet niks aan het verkoop potentieel af, integendeel: met een schuine achterzijde kan de stroomlijn worden geoptimaliseerd en dat betekent winst op het gebied van rijbereik. Daarmee kunnen modellen als de Tavascan zich proberen te onderscheiden van meer wind vangende, elektrische SUV modellen.

Tavascan17

Dat er bij Cupra een coupéachtig SUV model in de pijplijn zat, weten we al sinds 2019 toen een gelijknamige conceptstudie werd gepresenteerd. Nu is de productieversie klaar. Andere kenmerken van de 4,64 meter lange Tavascan zijn de wat bolle, deels gewelfde motorkap, de scherpe lijnen in de flanken én het fraai gevormde front met smalle matrix koplampen.

Tavascan4

Op de achterklep, die voorzien is van een gigantisch brede lichtbalk met verlicht Cupra merklogo in het midden, prijkt de merknaam. Eronder zit een grote diffusor. Cupra zegt dat wij dit design in de toekomst ook bij andere nieuwe modellen zullen zien. We hebben het dan over de Terramar en de UrbanRebel. Die modellen zullen in 2024 respectievelijk 2025 aan het gamma worden toegevoegd.

Tavascan11

De Volkswagen Groep investeert dus zwaar in uitbreiding van het aantal Cupra modellen, maar dat gaat ten koste van diens voormalige moedermerk Seat. In bakermat Spanje zijn ze daar niet heel rouwig om. Door het Cupra embleem op de nieuwe modellen te plakken in plaats van het Seat logo, kunnen er hogere prijzen worden gevraagd. Ook in vergelijking met Skoda en Volkswagen. Door haar diverse modellen een onmiskenbaar hip uiterlijk te geven, kan Cupra zich prijstechnisch zelfs op Audi niveau manifesteren. Dit betekent dat de Tavascan ook met opvallend grote (21 inch) koperkleurige velgen besteld kan worden. Die moeten de sportieve aard van het beestje extra in de verf zetten.

Tavascan6

Ook voor wat betreft zijn interieur onderscheidt de Tavascan zich van de massa. Beeldbepalend bij het dashboard is wat ze bij Cupra de ‘wervelkolom’ noemen: een optisch zwevend stuk middenconsole waarop zich alleen de alarmknop voor de activering van de waarschuwing knipperlichten zich bevindt.

Tavascan8

De knoppen die normaliter op een middenconsole te vinden zijn, zijn bij de Tavascan verhuisd naar het aan de onderzijde afgeplatte stuurwiel. Daar bevinden zich dus heel wat toetsen.

Tavascan7

Opvallend zijn ook de ventilatieroosters voor de koeling en verwarming. Die zijn zodanig in het dashboard geïntegreerd dat je ze bijna niet ziet. De led sfeerverlichting loopt door tot in de deurbekleding en samen met specialist Sennheiser werd een geluidsinstallatie met 12 luidsprekers ontwikkeld.

Tavascan10

De op het MEB onderstel gebaseerde elektrische modellen van de Volkswagen Groep scoren tot nu toe niet bepaald hoog als het gaat om een vriendelijke bediening en het is de vraag of Cupra zich nu aan dezelfde steen gaat stoten. Vanwege haptische stuurwiel knoppen, de vermaledijde schuifvelden voor de klimaatregeling en een minimalistisch bestuurdersscherm zijn er redenen tot bezorgdheid, maar de belangrijkste infotainment-eenheid zou wel gereviseerd zijn. Het wordt voortaan geleverd met een groter (15 inch) scherm en een meer intuïtieve HMI.

Tavascan9

De Tavascan beschikt standaard over heuse kuipstoelen en de koperkleurige accenten die al een tijdje deel uitmaken van de Cupra ambiance zijn ook weer van de partij. Praktisch is de in China te bouwen Spanjaard ook want hij heeft plek voor 540 liter aan koffers in de bagageruimte. Cupra maakt melding van de beschikbaarheid van Soul Black met Deep Plum voor het onderdrukken van interieurgeluiden.

Tavascan

Net zoals de compactere Born, de Audi Q4 e-Tron, de Skoda Enyaq iV en de Volkswagen ID.4 / ID.5 heeft de Tavascan het inmiddels bekende MEB platform platform. Cupra zegt daarvoor voor een eigen, sportievere afstelling te hebben gekozen. Dit betekent dat de Dynamic Chassis Control ophanging en de (variabel bekrachtigde) besturing met het oog op extra rijdynamiek extra scherpte hebben gekregen. Dit zou kunnen betekenen dat het woord ‘comfort’ met iets minder grote letters door Cupra wordt geschreven dan door Audi, Skoda en Volkswagen.

Tavascan12

Cupra spreekt van een 49:51 gewichtsverdeling; bijna ideaal dus. Verder is er sprake van volledig uitschakelbare ESC en “intuïtieve feedback op stuurinput”; dit naast een sportonderstel en gesmede velgen met high-performance banden voor “een zeer sportieve rijervaring”. De rij modi die voor de Tavascan VZ beschikbaar zijn, zijn Comfort, Performance, Cupra, Individual en Traction.

Tavascan13

Cupra kondigt 2 varianten aan: de Endurance die 286 pk op de achterwielen loslaat en de sportievere VZ die op elke as een elektromotor heeft met als resultaat een systeemvermogen van 340 pk. Dat is 41 pk meer dan de RS versie van de Enyaq iV en de GTX uitvoeringen van Volkswagen bieden. De Tavascan VZ, die niet meer dan 30 procent van zijn systeemvermogen via de voorwielen richting het asfalt stuurt, kan in 5,6 seconden naar 100 km/u sprinten. Mogelijk volgt er in een later stadium een nog hetere Cup versie met minimaal 400 pk. Een batterij van 77 kWh bezorgt de Endurance uitvoering maximaal 550 kilometer rijbereik, terwijl er voor de VZ een actieradius van 520 kilometer in het vat zit. Opladen kan met maximaal 135 kW.

Tavascan16

De Europese marktintroductie van de nieuwe Tavascan is pas gepland voor 2024. Eerst is China aan de beurt. Cupra is pas 5 jaar geleden gepromoveerd tot zelfstandig merk. Sindsdien zijn er 300.000 auto’s met een koperen embleem verkocht. Meer dan 46.500 stuks daarvan werden in het eerste kwartaal van dit jaar op kenteken gezet. In Europa staat Cupra nu op een marktaandeel van 1,4 procent terwijl het op vergelijkbare wijze tot zelfstandig merk gepromoveerde DS nog steeds zit te prutsen met 0,4 procent. Vanuit deze optiek is het begrijpelijk dat de hoofddirectie van de Volkswagen Groep het licht op groen heeft gezet voor dit tweede, volledig elektrische model na de Born. Cupra spreekt van “een droom die uitkomt”.

Tavascan3

“De Tavascan brengt een onconventionele stijl in het SUV-coupé segment met zijn vooruitstrevende en emotionele benadering”, aldus Jorge Díez, de designchef van Cupra. “Het is een gedurfde, organische nieuwe interpretatie van elektrische prestaties, gebouwd op sterke lijnen en een vastberaden, atletische uitstraling”. Voor een auto die technisch gewoon een kloon is van een Skoda en Volkswagen zijn dat nogal grote woorden, maar vooruit. Met de Tavascan probeert Cupra in Shanghai de show te stelen, dus dan is alles geoorloofd.

Tavascan14

“Cupra evolueert naar een volledig geëlektrificeerd merk in 2030. Op dit moment zijn er vooral marktintroducties van puur rationele elektrische voertuigen en dat is precies wat Cupra niet is”, aldus Wayne Griffiths, de CEO van het Spaanse automerk. “In 2019 toonden wij het de conceptversie van de Tavascan een visie om elektrificatie opnieuw uit te vinden. Wij wilden de wereld laten zien dat de Tavascan geen voertuig is dat reageert op verandering, maar deze juist creëert”.

 

Reageren is niet mogelijk.