Failllisement dreigt voor Lordstown Motors

0

Lordstown Motors heeft bekend gemaakt dat een financieringsovereenkomst met Foxconn in gevaar is … en … dat het bedrijf failliet kan gaan als de deal niet doorgaat. Aandelen daalden prompt 25 procent in waarde.

Lordstown zei in een maandag ingediende regelgevingsaanvraag dat het op 21 april een brief van Foxconn had ontvangen waarin werd beweerd dat de startup een investeringsovereenkomst had geschonden omdat het aandeel gedurende 30 opeenvolgende handelsdagen onder de $1 per aandeel was gedaald, wat leidde tot een verwijdering van de Nasdaq beurs.

 

De omstreden, want financieel kwetsbare, startup sloot vorig jaar een deal met Foxconn om haar fabriek in Ohio te verkopen aan de Taiwanese contractproductiegigant. Na die deal, die in mei 2022 werd afgerond, kwamen de 2 bedrijven een tweede deal overeen waarin Foxconn tot $ 170 miljoen in Lordstown zou investeren, wat neerkomt op een belang van 19,3 procent.

Foxconn betaalde vorig jaar de eerste 52,7 miljoen dollar die verschuldigd was onder die deal, maar het restant (en de deal zelf) komt nu in gevaar. Volgens de voorwaarden van de deal zou Foxconn $ 47,3 miljoen investeren binnen 10 dagen na goedkeuring door de commissie voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten. Die goedkeuring werd op 24 april verkregen, zei Lordstown, wat betekent dat Foxconn verplicht is om die investering voor 8 mei te doen.

Lordstown zegt bezorgd te zijn dat verdere investeringen niet voor die deadline binnen zullen komen, en dat Foxconn niet te goeder trouw lijkt te handelen door niet te proberen om het plan voor de productie en verkoop van elektrische auto’s te voltooien dat een van de mijlpalen van de deal is. De 2 bedrijven waren overeengekomen om voor 7 mei een plan af te ronden om samen een nieuwe model te ontwikkelen, waarna Foxconn verplicht is om nog eens $ 70 miljoen te investeren. Volgens Lordstown is dat plan nog niet afgerond omdat Foxconn geen “commercieel redelijke inspanningen” levert om het af te maken.

In een verklaring zegt Lordstown Motors dat de acties van Foxconn “volledig ongegrond” zijn en hebben geleid tot “materiële- en onherstelbare schade aan het bedrijf “. Lordstown, wiens Endurance pick-up slechts mondjesmaat verkocht, waarschuwt dat het gedwongen zou kunnen worden om faillissementsbescherming aan te vragen als de Foxconn deal niet doorgaat. Het bedrijf had eind 2022 nog steeds $221,7 miljoen in kas, maar verloor in het vierde kwartaal meer dan $ 100 miljoen. Als er in het eerste kwartaal van 2023 een vergelijkbaar verlies werd geleden, dan is het geld nu inderdaad min of meer op.

 

Reageren is niet mogelijk.