Renault hard geraakt op beursvloer na prijzenslag Tesla

0

Renault heeft donderdag op de beurs een flinke tik gekregen na de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers. Boosdoener was concurrent Tesla dat opnieuw bekendmaakte een prijsverlaging voor zijn elektrische middenklassers (Model 3 en Model Y) door te voeren.

Door de prijsverlaging zijn de Renault Mégane Electric en de genoemde Tesla modellen directe concurrenten van elkaar geworden. De Franse autofabrikant laat doorschemeren nu in een reactie zelf ook met een aanpassing van de verkooptarieven te moeten komen. Beleggers denken dat een prijsverlaging ten koste zal gaan van de winst van Renault, met als gevolg dat het aandeel bijna 8 procent lager gewaardeerd werd.

RenaultMéganeEtechElectricFabriek

De Model Y van Tesla was aanvankelijk bijna de helft duurder dan de Mégane Electric van Renault, maar is in 3 maanden tijd bijna een derde goedkoper geworden. Daardoor concurreert deze elektrische cross-over nu rechtstreeks met het Franse product. Het gevolg kan zijn dat de winstgevendheid van Renault onder druk komt te staan als het in de strijd om de gunst van de consument de prijzen van haar Mégane Electric moet verlagen. Beleggers maken zich daar zorgen over omdat de Franse autofabrikant marge technisch sowieso maar weinig vlees op de botten heeft.

Tesla topman Elon Musk maakte woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend voor de zesde keer in korte tijd de prijzen te zullen verlagen. Dat gaat weliswaar ten koste van de winstgevendheid, maar Musk beschikt inmiddels over een enorme productiecapaciteit en wil dat potentieel gebruiken om meer auto’s te verkopen. Hij vindt volume en het verwerven van een groter marktaandeel nu belangrijk omdat daarmee debutanten op de automarkt kunnen worden afgeschrikt, zo maakte hij analisten duidelijk.

Het is niet alleen Renault dat last heeft van de prijsverlaging van Tesla. Eerder besloten autofabrikanten in China, de grootste automarkt ter wereld, om de tarieven van hun elektrische auto’s aan te schermen. Het gaat daarbij niet alleen om lokale producenten die toegankelijke prijzen willen bieden, maar ook om Volkswagen dat de belangstelling voor haar elektrische ID modellen sterk ziet tegenvallen. Als reactie kondigden de Duitsers in maart aan om de prijzen van het repertoire flink te verlagen. BMW verlaagde de tarieven van haar technisch verouderde i3. De Chinese autobouwer Changan biedt klanten een korting van 3.000 dollar en andere douceurtjes in haar strijd tegen Tesla.

Als ook andere autofabrikanten, zoals Stellantis of de Hyundai Motor Groep in reactie op Tesla de prijzen verlagen, kan Renault volgens CEO Luca De Meo van achterblijven. Zo dreigt een prijzenoorlog in de autosector te ontstaan. Voor Renault is het lastig om daar aan deel te nemen omdat grondstoffen en materialen voor met name accu’s duurder zijn geworden. Bovendien moet er flink worden geïnvesteerd in batterijfabrieken.

De merk chef van Renault, Fabrice Cambolive, noemde maandag de prijsverlagingen van Tesla dan ook “een uitdaging”. Tegenover verslaggevers zei hij hierover het volgende: “Wij analyseren onze positionering land per land”. De dreigende prijzenslag wordt ook aangewakkerd door de oplopende inflatie en de hogere rentes die worden berekend bij leningen. Het maakt autoconsumenten koopschuw.

Nu klanten terughoudender zijn, dreigt de aanvankelijke krapte aan elektrische auto’s om te slaan in een overaanbod. Sinds 2019, en met name tijdens de coronapandemie, hebben fabrikanten te maken gekregen met problemen in hun toeleveringsketens als gevolg van het gebrek aan chips en andere componenten plus onderdelen. Consumenten hebben daardoor langer moeten wachten op hun bestelling, wat autobouwers er weer toe heeft aangezet hun productie op te voeren en voorraden op te bouwen. Daarmee lijken zij zich nu in de vingers de snijden.

Reageren is niet mogelijk.