Tesla: ook auto’s met een verbrandingsmotor worden goedkoper

0

De afgelopen maanden voelde het kopen van een nieuwe auto als een sprong richting de armoede. Doordat een gebrek aan halfgeleiders en kabelbomen het aanbod van nieuwe personenwagens krap hield, wisten fabrikanten als Volkswagen, Stellantis en Toyota steeds hogere prijzen door te drukken. Uit marktonderzoek is gebleken dat nieuwe auto’s voor de consumenten alleen al in 2022 afgerond 13 procent in prijs zijn gestegen tot 42.790 euro. De autoprijzen bereikten vorig jaar een recordhoogte, maar er zijn nu steeds meer tekenen dat deze waarschijnlijk geleidelijk weer zullen dalen.

De belangrijkste reden: de door Tesla veroorzaakte prijzenoorlog in het segment voor elektrische auto’s heeft steeds meer gevolgen voor alle soorten personenwagens ongeacht het type aandrijving. Directe concurrenten van Tesla zoals Ford (Mustang Mach-E) en Volkswagen (ID.3, ID.4 en ID.5) reageerden reeds met prijsaanpassingen, maar daar blijft het niet bij. De effecten blijken branche breed te zijn, zo blijkt uit onderzoek.

In januari en februari zijn de catalogusprijzen van populaire auto’s al met gemiddeld zo’n 2.300 euro gedaald, zo berekende Ferdinand Dudenhöffer. Het hoofd van het Centre Automotive Research (CAR) is er zeker van: “De tijd van vaste prijzen ( ’take it or leave it’) is voorbij. De auto business wordt weer veel moeilijker”, aldus de ‘autoprofessor’.

Dit is slecht nieuws voor de managers en aandeelhouders van de autofabrikanten. Maar het is daarentegen goed nieuws voor iedereen die de aanschaf van een nieuwe personenwagen heeft uitgesteld vanwege de hoge prijzen. Zo valt niet uit te sluiten dat de nieuwe Volkswagen Passat een lagere instapprijs krijgt dan het huidige model. Een indirect effect van de tariefaanpassingen van Tesla bij de Model 3 die in dezelfde klasse opereert.

Reageren is niet mogelijk.