Volkswagen Groep levert 45 procent meer elektrische auto’s af

0

In september leverde de Volkswagen Groep meer nieuwe auto’s af dan in de zwakke maand van het voorgaande jaar. Ook de verkoop van elektrische personenwagens steeg in de eerste 9 maanden van dit jaar flink.

De Volkswagen Groep heeft in september 830.600 voertuigen van al haar automerken wereldwijd afgeleverd. Dat is 9,9 procent meer dan in september 2022. In de eerste 9 maanden bedroeg de afzetstijging 10,9 procent. Van januari tot september werden 6,75 miljoen voertuigen afgeleverd.

Vergeleken met augustus, valt de groei die afgelopen maand gerealiseerd werd zelfs wat hoger uit. Toen bedroeg de afzetstijging slechts 5,7 procent. Dat er in september een beter resultaat werd geboekt, is was vooral te danken aan de Chinese verkoopactiviteiten. Die eindigden eerder dit jaar nog flink in het rood. Maar in september waren de leveringen in China nog maar 0,9 procent lager dan in dezelfde maand van 2022. In West-Europa en Noord-Amerika wist het Volkswagen concern daarentegen een groei met dubbele cijfers te realiseren.

Volgens een woordvoerder van de Volkswagen Groep is dit vooral een gevolg van de dikke orderportefeuille die in 2022 gevuld werd. De bestellingen zijn nog steeds niet allemaal verwerkt. In 2022 zorgden leveringsproblemen en een tekort aan onderdelen bij de Volkswagen Groep voor productievertragingen en lange levertijden. Inmiddels is de situatie verbeterd en wordt de achterstand weggewerkt.

Voor wat betreft nieuwe bestellingen, vooral bij elektrische auto’s, merkt de Volkswagen Groep een duidelijke koopaarzeling, aldus  Hildegard Wortmann, die naast verkoopdirecteur voor Audi ook op concernniveau eindverantwoordelijk is voor de salesactiviteiten. Het aantal leveringen van elektrische auto’s steeg in de eerste 9 maanden weliswaar met 45 procent, maar dat waren vooral veel openstaande orders uit het voorgaande jaar. “Aangezien de algemene marktontwikkeling achterblijft bij onze verwachtingen, ligt onze orderintake onder ons ambitieuze doelstellingenniveau”, aldus Wortmann.

De toename van 45 procent voor wat betreft de levering van elektrische auto’s komt overeen met 531.500 voertuigen wereldwijd. Het resultaat vertegenwoordigd een afzetaandeel van 6,1 procent. In het derde kwartaal bedroeg het marktaandeel van elektrische auto’s zelfs 9 procent van het totale aantal leveringen. In Europa werden de meeste elektrische auto’s verkocht: 341.000 exemplaren. Dit komt overeen met een stijging van 61 procent. In de Verenigde Staten kwam de verkoop uit op 50.300 auto’s (+74 procent) en in China op 117.100 stuks (+4 procent).

Van de merken verkocht Volkswagen de meeste elektrische auto’s (273.000 exemplaren). Daarna volgen Audi (123.000 stuks), Skoda (54.400), Cupra (32.300) en Porsche (27.900). Als je naar de 3 populairste elektrische modellen van de Volkswagen Groep kijkt, dan zijn dit de ID.4/ID.5 (162.100 verkochte exemplaren), de ID.3 (90.500) en de Q4 e-Tron (77.900). Daarachter staan ​​de Skoda Enyaq iV (54.400), de Cupra Born (32.300), de Porsche Taycan (27.885) en de Audi Q8 e-Tron (21.800).

De voorheen bloeiende vraag naar elektrische voertuigen is vooral in Duitsland dit jaar ingestort nadat de federale overheid de subsidiëring had teruggeschroefd. Volkswagen heeft daarom al aangekondigd dat het de productie in haar fabriek in Zwickau gaat verminderen en 269 tijdelijke banen zal schrappen. De fabriek in Emden had eerder al de output van elektrische auto’s tijdelijk verlaagd. Merkbaas Thomas Schäfer omschreef de huidige terughoudendheid bij de consument onlangs echter als slechts “een tijdelijke dip”.

Audi (16 procent hogere verkopen in de eerste 9 maanden van dit jaar), Skoda (plus 18 procent), Seat/Cupra (plus 34 procent) en Porsche (plus 10 procent) kenden de laatste tijd een sterke groei binnen het autoconcern uit Wolfsburg. Het kernmerk Volkswagen realiseerde daarentegen slechts 4,5 procent meer leveringen dan een jaar eerder. In september noteerde het VW label slechts een afzetstijging van 2,7 procent, terwijl Audi en Seat/Cupra elk met ruim 20 procent wisten te plussen.

Reageren is niet mogelijk.