Recordresultanten voor Ferrari

0

Ferrari heeft afgelopen jaar voor het eerst een nettowinst geboekt van meer dan 1 miljard euro. De Italiaanse sportwagenfabrikant heeft dat naar eigen zeggen te danken aan de gestegen verkoop van de duurdere modellen Purosangue, 296 GTB / GTS en SF90.

De nettowinst van Ferrari steeg met 34 procent tot ruim 1,2 miljard euro. De omzet van de Italiaanse sportwagenfabrikant kwam 17 procent hoger uit, namelijk op 6 miljard euro. Ferrari verkocht afgelopen jaar 13.663 auto’s. Dat is een toename van 442 exemplaren in vergelijking met 2022; een verschil van 3,3 procent. Ferrari kon haar omzet en winst ook opvoeren door hogere prijzen te hanteren voor haar modellen.

FerrariPurosangue

In Noord-Amerika waren de auto’s van Ferrari het meest in trek. Daar werden de meeste sportwagens afgeleverd. In Europa en het Midden-Oosten nam het aantal verkopen licht toe. In Nederland steeg de afzet van 69 auto’s naar 81 exemplaren. Met name de 296 GTB / GTS en SF90 waren in trek. Voor de F8 en de Roma was minder belangstelling. In China, Hongkong en Taiwan was er juist sprake van een verkoopdaling.

Ferrari topman Benedetto Vigna spreekt in een toelichting van een zeer succesvol jaar en kijkt met vertrouwen naar 2024 vanwege het goed gevuld orderboek van de Italiaanse sportwagenfabrikant. 2023 was het derde jaar op rij waarin een recordwinst en -verkoop werd behaald. Afgelopen jaar was dat vooral danken aan de Purosangue. De verkoop van deze Ferrari-interpretatie van een SUV moet in Nederland evenwel nog op gang komen.

Ferrari is trouwens niet het enige exclusieve automerk dat voor het zoveelste jaar op rij wist uit te pakken met recordcijfers. Ook bijvoorbeeld Lamborghini, Mercedes-Maybach en Rolls-Royce deden het opnieuw beter dan in 2022. Alleen Bentley valt uit de boot: dit Britse merk verkocht in 2023 juist 11 procent minder auto’s dan het jaar daarvoor. Blijkbaar spenderen SUV-minnende miljonairs hun centen liever aan een Purodagque dan aan een (verouderde) Bentayga …

Ferrari wil in het vierde kwartaal van 2025 haar eerste volledig elektrische sportwagen presenteren.

Reageren is niet mogelijk.