Hoe de nieuwe Volkswagen Tiguan technologie naar een hoger niveau tilt

0

Featured article
Volkswagen heeft een ware kaskraker in handen met de Tiguan. De compacte SUV is sinds zijn debuut in 2007 al meer dan 7,6 miljoen keer over de spreekwoordelijke toonbank gegaan. De Duitse autofabrikant onthult in 2023 de derde generatie van de Tiguan, compleet met een scala aan technische innovaties. Hier lees je wat je ervan kunt verwachten.

Compleet nieuw interieur

Volkswagen heeft het interieur van de Tiguan compleet herzien. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en het zit stevig in elkaar. Het is zo ontworpen om intuïtief door de bestuurder gebruikt te kunnen worden, door middel van knoppen op het stuur of de centrale, multifunctionele draaiknop.

Een infotainmentscherm van maximaal 38 centimeter en de volledig nieuwe Digital Cockpit verzorgen een opgeruimde, aangename rijervaring. De nieuwe Tiguan is verkrijgbaar met de zogeheten ‘ergoActive’ stoelen, comfortabele zetels die zowel verwarmen als ventileren en zich op talloze wijzen laten aanpassen aan de behoeften van de bestuurder.

Sportief rijgedrag in een SUV, waarom niet?

Ook het rijgedrag van de nieuwe Volkswagen Tiguan zet een stap vooruit. Het merk heeft de auto op verschillende punten aangepakt om voor een meer stabiele, wendbare en precieze wegligging te zorgen.

Zo is de SUV bijvoorbeeld verkrijgbaar met een vernieuwde versie van de adaptieve chassis controle module genaamd DCC Pro. Standaard beschikt de Tiguan over Vehicle Dynamics Manager, een slim systeem bekend van de Golf GTI dat het elektronische differentieel beheert.

Gedurfd design

De Volkswagen Tiguan neemt afstand van het traditionele doch prikkelende design van zijn voorganger. De nieuwkomer speelt met geronde vormen en futuristische overtuigingen en lijkt wat weg te hebben van de volledig elektrische ID.4.

In die zin is de Tiguan ietwat polariserend, een gedurfde stap van het merk uit Wolfsburg. We herkennen onder meer zeer platte LED-koplampen met daartussen een met glas bedekte strip, in plaats van een grille.

Verder onderaan de bumper is het nodig hekwerk te vinden om de aandrijflijn te koelen. De achterkant is eenvoudig te herkennen middels een horizontale LED-strip. De Tiguan is tevens de eerste Volkswagen verkrijgbaar met de IQ.LIGHT HD matrix koplampen, interactieve verlichting die zowel comfort als veiligheid naar een nieuw niveau tillen.

Een indrukwekkende PHEV

Volkswagen pakt lekker uit op het gebied van motoren. De nieuwe Tiguan is verkrijgbaar met acht verschillende aandrijflijnen, waarbij men de keuze heeft uit mild-hybrid (eTSI), plug-in hybrid (eHybrid), en benzine- of dieselmotoren met turbo – de bekende TSI en TDI.

De mild-hybrid komt in twee smaken, namelijk 130 of 150 pk en geniet 48V-ondersteuning en Active Cylinder Management. De plug-in hybride zal in de praktijk vooral een EV blijken dankzij de volledig elektrische actieradius van 100 kilometer. Een DSG-automaat is standaard voor iedere motorversie, de automaat is te bedienen met een nieuwe pook achter het stuur.

Slimme hulpsystemen

De nieuwe Volkswagen Tiguan zet wederom een stap op het gebied van veiligheid- en hulpsystemen. En gelukkig zitten vele van die slimme systemen er standaard gewoon op. We gaan het rijtje af:

  • Side Assist (voor veranderen van rijbaan)
  • Front Assist (autonome noodrem)
  • Lane Assist (houd je binnen de lijntjes)
  • Rear View (achteruitkijkcamera)
  • Dynamic Road Sign Display

Optioneel zijn er nog tal van andere rijhulpsystemen verkrijgbaar, waaronder Park Assist Pro (met op afstand bestuurbare parkeermogelijkheden) en Trailer Assist.

Wat zit er standaard op de Tiguan?

Je kunt de nieuwe Volkswagen Tiguan behoorlijk aankleden met behulp van de riante optielijst, maar de standaarduitrusting is al aardig op orde. De compacte SUV heeft onder meer:

  • De nieuwe Digital Cockpit;
  • Een 32,8 centimeter infotainmentsysteem
  • Extra airbags in het midden van de dashboard en achterin aan weerszijden;
  • Automatische climate control;
  • LED-koplampen;
  • 17” lichtmetalen velgen;
  • Een USB-C aansluiting;
  • En een scala aan hulpsystemen, eerder genoemd hierboven.

Nederlandse prijzen van de nieuwe Volkswagen Tiguan zijn er nog niet.

Reageren is niet mogelijk.