Die willen wij ook: Mazda EZ-6

0

In Nederland is de Mazda 6 alleen nog maar uit voorraad leverbaar. De productie is namelijk beëindigd en er is geen opvolger gepland. Althans niet in Europa, Japan of Noord Amerika. In China mag de Mazda in plag-in hybride of elektrische vorm wel door naar de volgende ronde. De nieuwe EZ-6, zoals opvolger van de ‘6’ officieel heet, debuteert op de Beijing Auto Show.

Van buiten ziet de EZ-6 eruit als een échte Mazda, maar hij is gebaseerd op EPA1 architectuur dat samen met de Chinese joint venture-partner Changan is ontworpen. De productie van het nieuwe model gaat nog dit jaar van start. Naast een volledig elektrische uitvoering gaat Mazda ook een RE versie aanbieden over een kleine verbrandingsmotor die dienst doet als range-extender.

MazdaEZ6c

De EZ-6 is 4.921 mm lang, 1.890 mm breed en 1.485 mm hoog, Daarmee valt hij in dezelfde formaatklasse als de Volkswagen ID.7. De wielen zijn 19 inch groot en daar omheen zitten 245/45 R banden. De EZ-6 heeft een perfecte 50:50 gewichtsverdeling hebben. Mazda meldt verder dat Chinese klanten kunnen rekenen op ongeveer 600 km actieradius, terwijl de RE versie meer dan 1.000 km kan afleggen zonder een stop te hoeven maken. De EZ-6 wordt standaard geleverd met multilink-ophanging achter. Voor wat betreft de elektrische versie: het is waarschijnlijk dat de elektrische aandrijflijnen van de Deepal SL03, een model van Changan, zal worden aangeboden in de EZ-6. Dit betekent een accupakket van 58,9 kWh of 66,8 kWh die de achterin geplaatste elektromotor (215 of 255 pk en 320 Nm) sterk van stroom voorziet.

MazdaEZ6d

Mazda’s ‘Soul of Motion’ ontwerpfilosofie zien we terug in de slanke led koplampen en een opvallende grille. Het is niet verwonderlijk dat de algehele vorm van de sedan sterk lijkt op die van Deepal en deze strekt zich uit tot aan de achterkant, waar zich een eveneens korte achterklep en opvallend strak gesneden lichten bevinden. In de bilpartij is een actieve achterspoiler geïntegreerd.

MazdaEZ6e

Het interieur van de Mazda EV-6 deelt ook veel componenten met zijn SL03-broer of zus. Voor de afwerking is gebruik gemaakt van fraai ogend leer en alcantara. Belangrijke kenmerken van het dashboard zijn onder meer een 14,6 inch scherm voor het infotainment systeem en een 10,2 inch display dat dienst doet als digitaal instrumentarium. Er is ook een stuurwiel met platte onderkant, een verzorgde middenconsole, slanke ventilatieopeningen en een sfeerverlichtingssysteem met 64 kleuren. Mazda zegt dat de EZ-6 op de markt zal worden gebracht met innovatieve veiligheidstechnologie, waaronder techniek voor het beperken van ongevallen en een intelligente assistent die reageert op spraak instructies, ook als de bestuurder buiten staat.

MazdaEZ6f

 

 

Reageren is niet mogelijk.