Flink hogere winst voor Ferrari

0

Ferrari heeft in het eerste kwartaal evenveel auto’s afgeleverd als in dezelfde periode vorig jaar. Toch is er geen sprake van stagnatie want de Italiaanse sportwagenfabrikant heeft daar flink meer aan verdiend.

Het in Maranello gevestigde bedrijf zag de inkomsten mede stijgen omdat het de prijzen van haar auto’s heeft verhoogd. Ferrari profiteerde ook van het feit dat met name haar dure modellen zoals de Daytona SP3 (foto), die voor 2.106.679 euro in de Nederlandse showrooms staat, in trek waren.

FerrariDaytonaSP3

De omzet van het beroemde Italiaanse luxemerk steeg met 11 procent naar afgerond 1,5 miljard euro. Fabrikanten die in lagere prijssegmenten actief zijn, merken dat de autoconsument last heeft van de flinke inflatie en de hoge rentetarieven, maar de rijke clientèle van Ferrari wordt daar minder hard door geraakt. Met als gevolg dat de winst voor aftrek van onder meer rente, belastingen en afschrijvingen met 13 procent steeg naar 605 miljoen euro.

In totaal leverde Ferrari in januari, februari en maart 3.560 auto’s af. In China, Hongkong en Taiwan waren de dure sportwagens minder in trek. Daar werden 20 procent minder auto’s geleverd dan in dezelfde periode van 2023. Dat komt door Chinese fabrikanten zich nu ook beginnen te roeren in het segment van de supersportwagens. Zo onthulde BYD in februari een elektrisch model dat in China omgerekend 215.000 euro gaat kosten. Dat is minder dan een Ferrari moet opbrengen. In Europa nam het aantal leveringen aan de klant juist wat toe.

Hoewel topman Benedetto Vigna zich inmiddels ook op sportwagens met een hybride aandrijflijn richt, blijft Ferrari vertrouwen op de winstgevendheid van modellen met een verbrandingsmotor. Hij maakt zich dan ook geen zorgen om de winstmarges. Toch wordt er in Maranello wel gewerkt aan een volledig elektrische sportwagen. Die Ferrari wordt eind volgend jaar verwacht.

 

Reageren is niet mogelijk.