Kia ontwikkelt eigen 8-traps automaat

0

Hoe meer versnellingen, hoe lager het brandstofverbruik en hoe soepeler de verzetwisselingen verlopen. Althans, dat is de gedachte in autoland. Niet verwonderlijk dus dat er ook in Zuid-Korea jacht wordt gemaakt op luttele grammen CO2-uitstootreductie. En toegegeven: misschien moet iedereen wel de door BMW (8-traps automaat) en Mercedes (9-versnellingen) volgen.

Fiat Chrysler en Land Rover bieden inmiddels modellen aan met een 9-traps automaat. Ford en General Motors hebben kun krachten gebundeld voor een exemplaar met 10 versnellingen. Maar het gros van de autofabrikanten vindt 8 trappen wel welletjes voorlopig. Ook Kia sluit zich daar bij aan. Het merk had al een dergelijk exemplaar voor haar achterwiel aangedreven modellen en nu is er ook een automatische transmissie voor de auto’s met voorwielaandrijving klaar. Kia heeft voor haar tot ‘FWD 8AT’ versnellingsbak liefst 143 patenten aangevraagd.

Opvallend is dat Kia voor een geheel eigen ontwerp heeft gekozen, terwijl er doorgewinterde automaatspecialisten zijn die een bewezen 8-traps automaat op de plank hebben liggen. De bekendste van allemaal is het Duitse ZF, dat vanwege haar goede reputatie heel wat gerenommeerde autofabrikanten tot haar klantenkring mag rekenen. Maar Kia (en moederbedrijf Hyundai) doen het liever zelf. Als ze hoge verkoopvolumes weten te realiseren voor modellen met de nieuwe 8-traps automaat is dat immers voordeliger.

Het eerste model van Kia dat van de nieuwe automaat mag profiteren is de Cadenza: een grote sedan met de motor dwars voorin die op de thuismarkt (en in Noord Amerika) boven de Optima staat. In dit niet in Europa verkochte model vervangt hij de oude 6-traps automaat. Kia meldt trots dat de transmissie ondanks 2 extra versnellingen 3,5 kg minder weegt dan zijn voorganger. Ook kan hij uit de voeten met een kleinere oliepomp en is het kleppenhuis vereenvoudigd. Kia noemde het verwerken van hetzelfde aantal versnellingen in een voorwiel aangedreven auto “erg uitdagend”, omdat de bak dwars in de auto moest worden geplaatst en er dus minder ruimte was. Een nieuwe koppeling en een grotere afstand tussen de laagste en hoogste versnelling zorgen ervoor dat het verbruik van de Cadenza verlaagd is. Tegelijkertijd werd de acceleratie verbeterd.

De nieuwe 8-traps automaat van Kia komt ook naar Nederland. Primaire kanshebbers zijn de Optima, de gelifte editie van de Carens en de voorwiel aangedreven versies van zowel de Sorento als de Sportage. De nieuwe Rio, die in oktober op de autosalon van Parijs zijn publieksdebuut beleeft, promoveert in automaatuitvoering van 4 naar 6 versnellingen. Dat is natuurlijk óók een hele verbetering.

Reageren is niet mogelijk.