Nieuwstelex

0

+++ FORD is somber over de gevolgen van een Brexit voor de eigen winstgevendheid.

De autofabrikant denkt dat vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie het bedrijf tot een miljard dollar kan kosten. Daarmee sluit Ford zich aan bij brancheorganisatie Acea, dat eerder al meldde dat de gevolgen van een Brexit groot kunnen zijn. Ford zoekt daarom nu naar kostenbesparingen in het Verenigd Koninkrijk. De autofabrikant maakte vorige week bekend dat zij in het tweede kwartaal een omzetstijging van 6 procent gerealiseerd heeft (39,5 miljard dollar). Het bedrijfsresultaat voor belastingen daalde afgerond 10 procent naar 3 miljard dollar. De nettowinst daalde met 190 miljoen dollar naar 2 miljard. In Europa verdrievoudigde de winst tot bijna een half miljard dollar, vooral dankzij hogere verkopen in Rusland. Ford CFO Bob Shanks laat weten dat valutaschommelingen en een verwachte dalende vraag naar auto’s het bedrijf dit jaar minimaal 200 miljoen dollar aan schade zal opleveren. In de komende 2 jaar neemt dat bedrag toe tot ongeveer een half miljard dollar. “We gaan goed kijken naar onze kostenstructuur”, zegt Shanks. Ford overweegt om haar motorenfabrieken in het Verenigd Koninkrijk te sluiten en prijsverhogingen door te voeren. Naast de Brexit verwacht Ford ook in de rest van de wereld een moeizame periode tegemoet te gaan. Ford liet eerder al weten de autosalon van Parijs dit jaar over te slaan. Volgens de fabrikant is dit geen bezuiniging, maar investeert het liever in kleinschaligere evenementen. +++

+++ De helft van de Vlaamse ondernemers heeft zich uitgesproken vóór een KILOMETERHEFFING voor particulieren. Dat blijkt uit een studie die werd gedaan door brancheorganisatie Unizo. De redenering van de ondernemers is als volgt: als de kilometerheffing er komt, dan zal die voor minder files zorgen, wat een gunstige invloed zal hebben op economische verliezen. Volgens Unizo is België een van de meest filegevoelige landen in Europa en is de impact groot voor ondernemingen. “Hoe meer files, hoe groter de economische schade. Het is dan ook niet onlogisch dat ondernemers zich kunnen scharen achter een kilometerheffing voor personenwagens als die de files zouden kunnen oplossen of verminderen”, aldus Unizo. Critici vinden de opstelling van de branchevereniging wat kort door de bocht omdat die voorbij gaat aan de terugkerende problemen inzake onderhoud en infrastructuur in Vlaanderen. Zij stellen dat eerst deze bottlenecks aangepakt moet worden, voordat andere oplossingen overwogen kunnen worden om de filedruk te verminderen. +++

+++ De huidige MAZDA MX-5 is een lichtgewicht. Daar heeft het model een aanzienlijk deel van zijn succes aan te danken. Om dit te koesteren zal de volgende generatie, de vijfde, gebruik gaan maken van koolstofvezel om de weegschaalnaald nog verder uit te laten slaan. Daarvoor moeten we overigens nog wel geduld hebben tot 2021. Een woordvoerder van Mazda laat weten: “Momenteel is koolstofvezel duur, maar we zijn een voordelige variant aan het ontwikkelen, zodat de MX-5 nog lichter kan zijn in de toekomst”. +++

+++ MCLAREN wil de komende jaren naar een hogere versnelling schakelen. Het sportwagenmerk heeft plannen bekend gemaakt om in de periode t/m 2022 minimaal 15 nieuwe modellen te lanceren. Een paar daarvan komen onder een nieuw submerk. Die zijn ook geschikt voor circuitgebruik en zullen de extra benaming ‘LT’ gaan dragen. ‘LT’ staat voor Long Tail en werd reeds gebruikt voor de 675 LT, een eerbetoon aan de F1 GTR LT van enkele decennia terug. McLaren heeft ook plannen voor een volledig elektrische supersportwagen en een nieuwe F1. Naast de bekende V8 zal de Britse fabrikant in de toekomst ook modellen met een V6 in combinatie met hybride aandrijving gaan leveren. Die bieden dezelfde prestaties. De 6 cilinder motor debuteert in de volgende generatie 540C. +++

+++ MERCEDES gaat de volgende generatie A 45 AMG, die verwacht wordt in 2019, een vermogen van 400 pk geven. Op die manier kan het model de BMW M2 en de Audi RS3 blijven domineren. Ook komt er een volledig elektrische variant van de nieuwe A klasse, evenals een stekkerhybride versie. Mercedes kiest voor een wat grotere maatvoering om zo meer interieurruimte te kunnen creëren, maar door intensiever gebruik te maken van aluminium, blijft de gewichtstoename beperkt. Om 400 pk vermogen te kunnen realiseren, krijgt de tweeliter van AMG extra injectoren, een geoptimaliseerd verbrandingsproces en nieuwe drukvoeding. Het blok gaat gekoppeld worden aan de nieuwe 9-traps automaat van Mercedes met dubbele koppeling. In opgepepte vorm kan de kleine AMG in slechts 4 seconden naar 100 km/u sprinten: een tijd die wij tot nu toe alleen kennen van extreme sportwagens. Maar vanaf 2019 dus realiseerbaar met een compacte hatchback. +++

+++ Eigenaren van een 1 tot 3 jaar oude MITSUBISHI ondervonden in de afgelopen 12 maanden de minste problemen met hun auto. Dat blijkt uit het jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek van JD Power, waaraan ruim 15 duizend Duitse automobilisten meedoen. Onderaan de top25 bungelt BMW. In het overzicht zijn alleen grotere spelers op de automarkt opgenomen. Een merk als Land Rover ontbreekt daarom in het overzicht. Mitsubishi staat met een score van 77 ‘problemen’ per 100 auto’s bovenaan de ranglijst, gevolgd door Peugeot (92 punten), Skoda (95 punten), Volvo (96 punten) en Seat (99 punten). De details van het onderzoek worden later deze maand gepubliceerd in het Duitse blad Auto Test. JD Power onthult nog niet om welke auto’s het gaat en welke klachten slecht presterende modellen vertonen. In een recent ander onderzoek van het bedrijf kwam Kia naar voren als betrouwbaarste merk. +++

+++ PORSCHE heeft zijn plannen voor een kleiner broertje van de Panamera nog niet laten varen. Officieel staat een dergelijk model niet op het menu, maar verschillende spionagefoto’s bewijzen het tegendeel. Het project werd in 2014 op de spaarbrander gezet, maar lijkt nu weer actueel. Met de ‘baby Panamera’ wil Porsche onder andere de Maserati Ghibli gaan beconcurreren. Werktitel van het model is Pajun. Net als de Panamera krijgt hij een 5-deurs carrosserie en standaard achterwielaandrijving. +++

+++ De BBC gaat de ‘nieuwe’ TOP GEAR helemaal omgooien in een poging de na het vertrek van Clarkson/Hammond/May kwakkelende autoshow alsnog te redden. Gedacht wordt over een langere autorit door een beroemdheid, een paar jongere presentatoren en andere wijzigingen, zo bericht Automobiel Management. De beroemde Christmas specials met lange reizen naar verre bestemmingen worden geschrapt. Het net afgelopen seizoen van Top Gear met de Britse radiohost Chris Evans en Friends acteur Matt LeBlanc als voornaamste presentatoren, is op een flop uitgelopen. De laatste aflevering trok nog maar 1,9 miljoen kijkers terwijl Top Gear in de oude formule makkelijk op het tienvoudige daarvan kwam. De omstreden Evans, die bekend staat als een schreeuwlelijk, is na afloop van de serie zelf opgestapt. De BBC is er alles aan gelegen om Top Gear weer op de rails te krijgen omdat het, mede door de internationale populariteit, een belangrijke inkomstenbron was. De Britse omroeporganisatie zoekt nu een nieuwe producer “die onder grote druk toch zijn eigen emoties moet beheersen”. Een nieuwe serie zou al in het voorjaar op tv moeten zijn omdat dan meer mensen kijken dan in de zomermaanden. +++

+++ De Amerikaanse staat Washington legt VOLKSWAGEN een boete op van 176 miljoen dollar (159 miljoen euro) voor het installeren van sjoemelsoftware. Dat meldt het Washington Department of Ecology.Volkswagen kan nog in beroep gaan. “De daden van Volkswagen hebben de wetten rond de luchtkwaliteit in onze staat geschonden en de gezondheid van mensen in gevaar gebracht”, aldus directeur Ecologie Maia Bellon. “Dit heeft geleid tot onherstelbare schade aan het vertrouwen van de burgers”. Met de boete stelt het Department of Ecology Volkswagen aansprakelijk voor schade aan het milieu veroorzaakt door meer dan 21.000 voertuigen met frauduleuze software, die tot 40 keer meer stikstofoxide uitstoten dan door VW werd aangegeven, klinkt het nog in een persbericht. Het geld van de boete zal gebruikt worden om de luchtvervuiling in Washington te bestrijden. Volkswagen sloot eind juni een akkoord met het Environmental Protection Agency voor een schikking van 14,7 miljard dollar (13,4 miljard euro), nadat honderden klagers en de procureurs-generaal van 44 staten, waaronder Washington, een klacht indienden. De staten New York, Maryland en Massachusetts dienden ondertussen echter al nieuwe klachten in tegen VW. +++

Reageren is niet mogelijk.