Frankrijk houdt Renault hand boven het hoofd

0

“Frankrijk is een leuk vakantieland, maar het is jammer dat er Fransen wonen”. Met deze uitspraak kwam voormalig minister en burgemeester Annemarie Jorritsma jaren geleden in opspraak? Had ze een punt? Omdat de Fransen zogenaamd de ‘Europese gedachte’ een warm hart toe dragen, maar in de praktijk vooral aan zichzelf denken bij het leeghalen van de subsidieruif, zou het antwoord op die vraag “ja” kunnen zijn.

Ook in de uitstootaffaire is gebleken dat de Fransen niet helemaal zuiver op de graat zijn. In een rapport van de regering over het mogelijke gesjoemel met emissiecijfers van dieselmodellen van Renault tijdens de officiële metingen zijn belangrijke details moedwillig weggelaten. Daardoor werden de testresultaten van bijvoorbeeld de Captur mooier voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.

Dat stellen 3 van de 17 leden van de Franse commissie, die een reeks dieselauto’s heeft getest na het bekend worden van de door Volkswagen gebruikte sjoemelsoftware, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Zij suggereren daarmee dat de Staat, voor bijna 20 procent aandeelhouder van Renault, bepaalde belastende informatie wilde wegmoffelen. Europese emissieregels zijn blijkbaar prima, maar als het om de eigen industrie (en portemonnee) gaat, meet Frankrijk maar al te graag met 2 maten.

Het rapport vermeldde wel dat bepaalde Renault modellen 9 tot 12 keer meer stikstof uitstoten dan in de Europese Unie is toegestaan. Maar de bevinding dat een stikstof filtersysteem in de Captur en Kadjar extra hard ging draaien zodra de auto werd getest tijdens officiële emissiemetingen maar niet tijdens normale rij omstandigheden, is niet in de eindversie te vinden.

“Het rapport is opgesteld door de overheid en die besloot welke informatie vertrouwelijk bleef”, zo tekende de Britse zakenkrant op uit de mond van Charlotte Lepitre, een bestuurder van een koepelorganisatie van Franse milieuorganisaties. Lepitre was één van de commissieleden. Er is echter geen bewijs gevonden dat Renault sjoemelsoftware à la Volkswagen heeft gebruikt. De over activiteit van het genoemde filtersysteem zou verklaard kunnen worden door een noodzaak om de motor onder bepaalde omstandigheden te beschermen. Opel heeft eerder aangegeven hiervoor bewust software te programmeren. De commissie pleit echter wel voor meer onderzoek naar de dieselmotoren van Renault.

Gaspar Gascon Abellan, technisch directeur van Renault, ontkende vorige maand “met klem” dat er is geknoeid met de uitstootwaarden van dieselmodellen. “De 15.000 auto’s die wij hebben teruggehaald nadat het Volkswagen schandaal vorig jaar naar buiten kwam, hadden een ijkingfout en dat had niets met sjoemelsoftware te maken”.

Reageren is niet mogelijk.