Mitsubishi XM is de échte Space Star

0

Sinds 2012 kennen wij de Space Star als boodschappenautootje. Dat is een model dat veel waar voor zijn geld biedt en, nu de stekkerhybride hype voorbij is, de verkoopkar trekt bij Mitsubishi: afgelopen maand was de Space Star goed voor meer dan de helft van de merkverkopen.

Maar de originele Space Star heeft Autointernationaal.nl toch iets hoger zitten. Dat komt niet alleen door zijn formaat, maar ook omdat het een robuuste allemansvriend was zonder al te veel pretenties. Het is daarom jammer dat deze gezinswagen geen directe opvolger gekregen heeft. De ASX vist prijstechnisch weliswaar in dezelfde vijver, maar dat is een SUV en geen MPV.

Maar wat niet is, kan nog komen: op de Gaikindo Auto Show in Indonesië zal Mitsubishi deze XM conceptstudie voorstellen. Het is de voorbode van een nieuwe, compacte MPV. Eentje met gespierde wielkasten, forse bodemvrijheid, dorpelbescherming en een nadrukkelijk stoer design, maar dat zorgt niet voor diskwalificatie. Kijk bijvoorbeeld maar naar hoeveel ‘ruiger’ de nieuwe Renault Scénic is geworden in vergelijking met de vorige generatie. Mitsubishi heeft de XM conceptstudie voorzien van een zogeheten Dynamic Shield front. Donkere D stijlen zorgen voor een optisch ‘zwevend’ dak; een actuele designtrend in autoland.

Met een 7-persoons interieur is deze Mitsubishi een echte ‘Space Star’. In oktober 2017 gaat hij in de verkoop in Indonesië. Daar zal hij ook van de band rollen. Concrete plannen om hem naar Europa te halen, zijn er niet maar ook hiervoor geldt: wat niet is, kan nog komen. Indonesië is een opkomende economie. De auto-industrie staat aldaar nog in de kinderschoenen, maar vroeg of laat zal het land net als India en Thailand (waar de actuele Space Star vandaan komt) de exporthandschoen oppakken.

Reageren is niet mogelijk.