Tesla Model 3 Live

0

Dit is hem dan: de langverwachte en reeds veel besproken Tesla Model 3. Kort door de bocht is het een 20 procent gekrompen versie van de Model S. Daarmee valt de Model 3 qua formaat in de klasse van de BMW 3 serie Gran Turismo en de Audi A5 Sportback. Het is voor het eerst dat het bedrijf uit Palo Alto, gelegen in het Californische Silicon Valley, met een auto voor de ‘gewone man’ komt.

Net als deze conventioneel aangedreven, Duitse concurrente, beschikt de D segment Tesla over een grote vijfde deur. En de prijs wordt ook vergelijkbaar: terwijl de goedkoopste A5 Sportback weg mag voor 38.470 euro, daar gaat de Model S circa 39.000 euro kosten, zo verwacht Autointernationaal.nl .

De middenklasser van Tesla is compleet nieuw en deelt zijn onderstel (dus) niet met de grotere Model S en Model X. Het design is wel typisch Tesla. De styling van de voorzijde van de Tesla Model 3 is geïnspireerd door de Model X: daarin ontbreekt een klassieke grille annex luchtinlaat. We zien alleen wat bescheiden chroomdecoratie. De koplampen zijn relatief hoog geplaatst.

Tesla belooft dat de instapversie van de Model 3 in minder dan 6 seconden naar 96 km/u (60 mijl) accelereert. Dit betekent een tijd van 6,1 tellen voor de sprint naar 100 km/u. Standaard is de rij hulpassistent Autopilot (het systeem waarmee semi-autonoom gereden kan worden). De basisuitvoering van de Tesla Model 3 heeft een actieradius van omgerekend 346 kilometer.

Wie bijbetaald, kan een Tesla Model 3 krijgen met een groter rij bereik. Ook is het mogelijk om de Tesla te bestellen die sneller naar 100 km/u sprint dan bovengenoemde 6,1 seconden. Die tijd geldt dus voor de sloomste variant. “We maken geen langzame auto’s”, aldus topman Elon Musk op het onthullingfeestje. De Tesla Model 3 kan standaard op het zogeheten SuperCharger netwerk ingeplugd worden zodat er snel kan worden opgeladen. Musk voegt daar fijntjes aan toe dat de hoeveelheid superchargers tegen het eind van dit jaar verdubbeld moet zijn.

Het minimalistisch ogende interieur van de Tesla Model 3 biedt plaats aan 5 personen en kan als ’typisch Tesla’ worden omschreven. Een in het oog springend verschil met de Model S en Model X is dat het centrale display niet verticaal in het dashboard is geïntegreerd, maar er horizontaal als het ware vóór is geplaatst. Verder heeft de Model 3 in tegenstelling tot de bestaande Tesla modellen geen digitale ’tellerbak’ achter het stuur. Het bijzondere 2-spaaks stuurtje maakt de futuristische uitstraling van het interieur compleet.

Het voordeel van de nieuwe dashboardopzet is dat er een groter scherm kon worden gemonteerd dan in de Model S en Model X. Volgens Tesla gaat het om een 4K display. Aangezien het accupakket in de bodemvloer is verwerkt, belooft de Amerikaanse autoproducent meer interieurruimte dan modellen van vergelijkbare grootte.

Tussen de voorwielen bevindt zich een kleine, tweede kofferbak. Een groot deel van het dak bestaat uit glas, wat moet zorgen voor een extra ruimtelijke beleving van het interieur. Door het eerder genoemde, als het ware op een standaard gemonteerde, scherm konden de voorstoelen relatief ver naar voren worden geplaatst, waardoor meer beenruimte voor de achterpassagiers ontstond.

Tesla hoopt eind 2017 in de zogeheten Gigafactory met de productie van de Tesla Model 3 te kunnen starten. Daarna zullen de leveringen op gang komen. De Amerikaanse westkust is daarbij als eerste aan de beurt. Geleidelijk wordt het leveringgebied uitgebreid naar het oosten van de Verenigde Staten. Europa komt pas in 2018 in beeld, als Tesla de productie heeft opgevoerd.

Op jaarbasis hoopt Tesla meer dan 100.000 exemplaren van de Model 3 te produceren. Aangezien Tesla na het openen van de orderboeken (gisteren) binnen 24 uur al 180.000 reserveringen heeft mogen ontvangen, is het bedrijf in ieder geval in de eerste twee productiejaren verzekerd van werk.

De eerder genoemde Gigafactory heeft een productiecapaciteit voor 500.000 auto’s per jaar. Tesla bouwt de accu’s in eigen beheer omdat externe leveranciers volgens Musk niet of nauwelijks aan de vraag te kunnen voldoen. Met de Gigafactory kan dat probleem dus worden opgelost.

Voor Europese klanten werkt Tesla met een reserveringsbedrag van 1.000 euro. Om bestaande eigenaren van een Model S of Model X te belonen, krijgen deze kopers voorrang met de aanschaf van een Model 3. Wie nog geen Tesla bezit, moet dus langer wachten op het moment van sleuteloverdracht.

De Tesla Model 3 zal in Nederland zoals gezegd circa 39.000 euro gaan kosten. Maar dat tarief geldt voor de kale basisversie, die überhaupt niet als eerste geproduceerd zullen gaan worden. Tesla gaat eerst margerijke uitvoeringen bouwen die zijn voorzien van grotere accupakketten, meer vermogen en andere opties. Dit betekent dat het prijskaartje van de Model 3 gedurende het eerste jaar in de praktijk richting de 60.000 euro gaat.

Reageren is niet mogelijk.