Nieuwstelex

0

+++ Mercedes heeft officieel zijn elektrische kruistocht gelanceerd met zijn conceptstudie Generation EQ. Terwijl hij de emissieloze cross-over onthulde, zei Dieter Zetsche, de grote baas van het overkoepelende Daimler concern, dat “de uitstootvrije auto de toekomst is” en dat het nieuwe platform dat speciaal ontwikkeld werd voor de elektrische conceptstudie ook geschikt is voor andere carrosserietypes. Bovendien zei Zetsche dat het Mercedes gamma in 2025 tenminste 10 elektrische modellen zal tellen. Kunnen we er daarom vanuit gaan dat AMG binnenkort een volledig elektrische supersportwagen gaat aanbieden? Op die terugkerende vraag antwoorden Tobias Moers, de baas van de betreffende divisie positief. AMG noemt evenwel nog geen lanceringdatum. Overigens werd in 2013 al een eerste vingeroefening gedaan met een volledig elektrische supersportieveling die gebaseerd was op de SLS. Mercedes zal in het seizoen van 2018-2019 actief worden in de Formula E. Is dit laatste plan bedoeld om de techniek van de elektrische AMG te testen op het circuit? +++

+++ Steeds meer stadsbewoners vinden een eigen auto overbodig. Als ze er een nodig hebben, dan lenen ze die wel via een AUTODEEL PLATFORM. Dat vindt men praktischer en goedkoper. Deze ontwikkeling past binnen een bredere trend: jongeren hoeven niet zo nodig spullen te bezitten, maar ze willen er wel gebruik van kunnen maken. SnappCar speelt daar goed op in. Deze bemiddelingsdienst voor particuliere autoverhuur begon 5 jaar geleden met 0 klanten en telt nu al 200.000 deelnemers. De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar oud en wonen in de grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Het aantal deelauto’s is in één jaar met 55 procent gegroeid, zo blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. De verwachting is dat in de komende 10 tot 20 jaar meer mensen voor dit soort concepten zullen gaan kiezen, zeker als de techniek voor autodelen steeds gebruiksvriendelijker en slimmer wordt. Deskundigen gaan ervan uit dat over 10 jaar zo’n 10 procent van de automobilisten hier gebruik van maakt. +++

+++ De aandeelhouders van AVTOVAZ gaan stemmen over een kapitaalsinjectie voor het Russische bedrijf dat wij vooral kennen van het merk Lada. De onderneming, die in moeilijkheden zit, heeft 85 miljard Russische roebel nodig (1,1 miljard euro). Renault, dat al hoofdaandeelhouder is, heeft (onder voorbehoud van de goedkeuring van zijn eigen aandeelhouders) toegezegd AvtoVaz met 25 miljard Russische roebel (350 miljoen euro) te zullen steunen. Dat is goed voor een 30 procent groter aandelenpakket, waardoor het belang van Renault in de Russische autobouwer tot 70 procent stijgt. De kapitaalsverhoging gaat zonder Nissan gebeuren en ook het Russische staatstechnologie bedrijf Russian Technologies doet niet mee. De fabrikant van Lada bevindt zich al enige tijd in de lappenmand vanwege de slecht draaiende Russische economie na de val van de olieprijs en de economische sancties van het Westen als gevolg van de annexatie van de Krim. Renault blijft evenwel geloven in het lange termijn potentieel van AvtoVaz. Als de economische winter eenmaal voorbij is in Rusland, dan zitten de Fransen met Lada in ‘pole position’ om daarvan te profiteren. +++

+++ Brancheorganisatie Bovag vindt dat FASTFITTERS die regulier onderhoud aanbieden zich moeten houden aan de cao Motorvoertuigen & Tweewielers. Fitters werken nu over het algemeen met de voor werkgevers goedkopere banden CAO. De Bovag heeft een probleem met fastfitters die steeds vaker alle soorten reparaties en compleet onderhoud aanbieden. Men is hierover inmiddels in gesprek met Profile. “Er mag niet geconcurreerd worden over de rug van het personeel”, zo luidt het standpunt van de Bovag. Kwik-Fit Nederland, die zich ook aangesproken voelt door te kritiek, ziet evenwel het probleem niet. In de praktijk zou het als gevolg van de schaarste aan technisch personeel zelden voorkomen dat er onder de Bovag norm betaald wordt. Ook wijst deze keten er op dat onderhoud slechts 5 tot 10 procent van de totale omzet uitmaakt. De rest wordt met banden gegenereerd. +++

+++ Het onderzoek naar autotypes die na GOEDKEURING van de Nederlandse toezichthouder RDW in Europa de weg op mochten te gaan, is bijna klaar. De keuringsorganisatie doet het onderzoek samen met kenniscentrum TNO. Aanleiding was de ontdekking dat Volkswagen via sjoemelsoftware de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemde. Inmiddels is duidelijk dat bij meer automerken de emissiewaarden in het lab sterk afwijken van de praktijk. Eind deze maand wordt het onderzoek naar onder meer modellen van Hyundai, Kia en Volvo naar de Tweede Kamer gestuurd, zei André Rijnders van de RDW dinsdag tijdens een hoorzitting in Brussel. Hij werd daar ondervraagd door de commissie van het Europees Parlement die het dieselschandaal onderzoekt. Al in 2010 waren er aanwijzingen dat het fout zat met de uitstootwaarden. Commissielid Gerben-Jan Gerbrandy (D66) vroeg zich af waarom RDW niet eerder zelf op onderzoek is uitgegaan. “Het vertrouwen was er dat fabrikanten zich niet zouden inlaten met manipulatie”, antwoordde Rijnders. “Ook hebben we nooit opdracht gekregen om te kijken naar het verschil tussen testwaarden in het lab en op de weg. Bovendien, waar moet je beginnen met zoeken naar iets wat je niet weet terwijl een fabrikant het heeft verstopt. Dat is heel lastig”. Het gesprek met Rijnders gaf commissielid Dennis de Jong (SP) de indruk dat de RDW “zo sterk hecht aan de relatie met autofabrikanten dat ze geen test te veel doen”. De toelatingsautoriteit die de bij het schandaal betrokken Volkswagens goedkeurde was overigens niet de RDW, maar KBA uit Duitsland. Inmiddels werkt de Europese Commissie aan richtsnoeren waardoor de regels in elk EU-land uniform moeten worden toegepast.

+++ MERCEDES heeft eerdere berichtgeving uit de Newsflash van Autointernationaal.nl bevestigd dat diegene die vanaf volgend jaar de vernieuwde S 500e bestellen, hun hybride tegen meerprijs draadloos kunnen opladen. Toeleverancier Qualcomm heeft de techniek dan klaar voor toepassing in productiemodellen. Qualcomm werkt al enkele jaren samen met Mercedes. Vrucht van de krachtenbundeling is een systeem om elektrische auto’s draadloos te kunnen opladen. Volgend jaar komt die techniek beschikbaar voor de gelifte Mercedes S 500e. De Duitsers hebben met zit zogeheten inductie laden de primeur bij productieauto’s . Klanten moeten hiervoor wel een speciaal platform in hun carport of garage laten installeren. Pikant is dat de techniek ook reeds door BMW in de i8 Safety Car werd getest, maar bij deze concurrent van Mercedes is men minder ver met productietoepassingen. Op termijn wil Qualcomm naar een systeem toe waarbij auto’s op allerlei plekken via inductietechniek bijgeladen kunnen worden. Vervolgstap is de mogelijkheid om op bepaalde stukken weg het accupakket bij te laden. +++

+++ Autofabrikant PSA (Peugeot, Citroën en DS) heeft op de autosalon van Parijs het nieuwe mobiliteitsmerk Free2Move gelanceerd. Onder die paraplu bevindt zich een schare van slimme mobiliteitsoplossingen, van deelauto’s en telematicaoplossingen tot (multi-brand) lease activiteiten. Sommige onderdelen zullen op de langere termijn concreet worden, anderen worden nu gestart. “Niet alles over Free2Move is nog helemaal duidelijk”, zegt PSA topman Carlos Tavares. “Maar dat is iets wat we in dit stadium gewoon accepteren”. De diensten die al wel op korte termijn worden geïntroduceerd, zijn Free2Move Car Sharing, Smart Services, Fleet Sharing & Fleet Management en Free2Move Lease. Die laatste behelst ook multi-brand leasing. In 2021 moet het nieuwe merk een omzet hebben van 300 miljoen euro. Concrete stappen heeft de groep ook al gezet: in Canada is een aandeel genomen in de deelauto’s van Communauto. Ook wordt samengewerkt met het Franse Bolleré die elektrische deelauto’s (de Citroën C-Zeró) inzet in Lyon (Bluely) en Bordeaux (Bluecub). Met Masternaut is een samenwerking gesloten op het gebied van connected fleetmanagement services. Eerder werd ook al met TomTom een partnership gesloten. PSA zegt 100 miljoen te willen investeren in overige partnerships. Volgens PSA ligt het tijdperk van auto’s als belangrijkste middel van mobiliteit achter de rug. Het wil met Free2Move de bewegingsvrijheid van haar miljoenen klanten maximaliseren, zo bericht Trends in Autoleasing.

+++ De alliantie RENAULT-NISSAN positioneert zich met de Leaf en de Zoe ontegenzeggelijk als een belangrijke speler op de markt voor elektrische auto’s. De groep wil blijkbaar nog verder gaan, want er zijn plannen voor een elektrische budgetauto. Dat zou de nieuwe ambitie van topman Carlos Ghosn zijn: emissieloos rijden bereikbaar maken voor de gewone man. In eerste instantie zou het model evenwel voorbehouden blijven aan de Chinese markt. Om de luchtvervuiling in de enorme steden aan te pakken, biedt China momenteel zeer grote subsidies aan voor elektrische auto’s. Daarvan kunnen echter enkel modellen van lokale merken profiteren. Renault-Nissan zou daarom haar betaalbare elektrische auto op de markt willen brengen met het logo van haar Chinese partner Dongfeng. Uitgangspunt is mogelijk de Kwid, een model dat voor een zeer lage prijs (minder dan 3.000 euro) in India aangeboden wordt. Die beschikt nu over een 3-pits benzinemotor, maar elektrische aandrijving is technisch niet onmogelijk. Renault wedt evenwel niet op één paard. De Fransen hebben ook een stekkerhybride model in ontwikkeling doe zal worden aangeboden voor een prijs van 15.000 à 20.000 euro. De toekomstige generatie Clio, die eind 2018 verwacht wordt, zou het eerste model kunnen zijn dat in Europa kan profiteren van de technologie. Renault presenteerde in 2014 in de vorm van de conceptstudie Eolab al een vingeroefening. +++

+++ De ochtend en de avond SPITS verschillen behoorlijk van elkaar. In de ochtendspits gaat het vooral om woon-werkverkeer, in de avondspits is dat anders. Veel mensen gaan vanuit hun werk bijvoorbeeld naar vrienden of naar de sportclub. Bijna de helft van de mensen die in de ochtend op pad gaat, doet dat om naar het werk te gaan, blijkt uit onderzoek van het CBS. Uit de cijfers van 2014 blijkt dat van de bijna 8,3 miljoen autoritten tijdens de ochtendspits 46 procent bestond uit woon-werkverkeer of zakelijk bezoek. In de avondspits gaat van de 9,7 reizigers slechts 29 procent rechtstreeks van werk naar huis. Een derde gaat vanuit werk eerst andere dingen doen, zoals de boodschappen of sociale activiteiten. ’s Avonds zijn er dus ruim een miljoen mensen meer onderweg met de auto, de bus of de trein. Dat betekent dat de avondspits ook langer duurt. De woensdagavond is het drukst. Ook omdat veel ouders dan de kinderen ophalen van hun hobby’s. +++

+++ TESLA heeft bij de gemeentelijke autoriteiten een bouwaanvraag ingediend om haar fabriek in Fremont, Californië, uit te breiden. Er wordt gemikt op een tweemaal zo grote oppervlakte, zo laat topman Elon Musk weten: van 41 hectare naar 80 hectare, zo meldt The Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse krant heeft Tesla al 10 hectare grond naast de fabriek gekocht. De expansie past in de plannen van Tesla om de productie van de Model S en Model X verder op te voeren en om vanaf volgend jaar de goedkopere Model 3 in grote aantallen te kunnen bouwen. De uitbreiding leidt tot ruim 3.000 extra banen. Die komen bovenop de 6.000 mensen die nu al in de fabriek werken. Tesla hoopt over 2 jaar in Fremont zeker 500.000 auto’s per jaar te kunnen produceren. Dat zou dan bijna 10 keer zo veel zijn als de 50.580 exemplaren die er in heel 2015 van de band rolden. Eerder dit jaar kreeg de fabriek te kampen met allerlei technische problemen waardoor Tesla er niet in slaagde de productiedoelen te halen. Volgens het bedrijf zijn de mankementen echter inmiddels allemaal verholpen en draait Fremont nu op volle capaciteit. Voor de Model 3 heeft Tesla inmiddels al ruim 400.000 bestellingen op zak. Tesla heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van The Wall Street Journal, maar laat weten tevreden te zijn met de samenwerking met de stad Fremont, die ligt in de hightech regio Silicon Valley. Donderdag behandelt de gemeenteraad van Fremont het verzoek. +++

+++ TOYOTA importeur Louwman & Parqui B.V. heeft op het bedrijfspand in Raamsdonksveer zonnepanelen geplaatst met een totale oppervlakte van 2.700 vierkante meter. Mede hierdoor opereert het bedrijf, dat ook importeur is van Lexus in Nederland volledig op schone, duurzame energie. De zonnepanelen op het dak van de importeur kunnen jaarlijks circa 450.000 kWh duurzame energie leveren. Ervan uitgaande dat een huishouden jaarlijks een energieverbruik van 3.000 kWh gemiddeld kent, betekent dit schone energie voor 150 huishoudens. De importeur van onder andere 15 hybride modellen maakte al gebruik van groene stroom via een energieleverancier. Dat er volledig op schone energie gedraaid wordt, sluit aan op de mondiale doelstelling van Toyota die een bedrijfsvoering nastreeft waarbij de impact op het milieu zoveel mogelijk wordt afgebouwd. De milieudoelstellingen van het Toyota concern liggen vast in ‘Toyota Environmental Challenge 2050’. Eén van de hierin opgenomen lange termijn doelstellingen is om de CO2 emissies van de modellen in 2050 met 90 procent gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Ook richt Toyota zich op de ontwikkeling van fabrieken zonder emissies, recycling van materialen en het ondersteunen van projecten gericht de conservering van de natuur. +++

Reageren is niet mogelijk.