Tesla kiest voor autonoom

0

Alle modellen van Tesla krijgen hardware om voortaan volledig autonoom te kunnen rijden. Dat heeft topman Elon Musk aangekondigd. De functie is nog niet actief, maar kan in een later stadium met een update worden geactiveerd. De mogelijkheid om straks volledig autonoom te kunnen rijden, geldt niet alleen voor de Model S en de Model X, maar ook voor de Model 3 die in 2018 naar Europa komt.

Om autonoom rijden mogelijk te maken, krijgen de auto’s van Tesla niet minder dan 12 ultrasone sensoren, 8 camera’s en een radarsysteem dat ook onder lastige weersomstandigheden ‘ziet’ wat er om de auto heen gebeurt. Een in vergelijking met het huidige Autopilot systeem 40 keer snellere boordcomputer verwerkt en interpreteert alle informatie en zorgt ervoor dat de Tesla niks mist van wat zich op de weg afspeelt. De radar kan dwars door zware regen, mist, stof en zelfs andere auto’s heenkijken.

teslaautonooma2

Tesla hoopt hiermee alle twijfel over de capaciteiten van de techniek weg te nemen. Momenteel heeft Tesla met zijn Autopilot als gevolg van een serie ongelukken de schijn een beetje tegen, maar Musk, die graag de rol van pionier vervult, kondigt met zijn maatregel aan dat wij écht een nieuw tijdperk gaan betreden. Volledig autonome auto’s kunnen het verkeer volgens Tesla substantieel veiliger maken dan menselijke bestuurders. De fabrikant stelt huidige Model S en Model X klante met zijn omstreden Autopilot-systeem al in staat om semi-zelfstandig te rijden. Helemaal rijden zonder bestuurder is voorlopig nog niet toegestaan, maar is volgens Tesla wel de toekomst.

Met de nieuwe hardware sorteert Tesla voor op die toekomst. Het systeem zal niet worden ingeschakeld voordat er nog miljoenen extra testkilometers achter de rug zijn en de wetgeving het toelaat. De auto’s met de hardware dragen bij aan die testkilometers. De presentatie van de nieuwe hardware zou eigenlijk maandag al plaatsvinden. Volgens Musk had het uitstel te maken met een video die getoond zou worden, maar nog niet klaar was. Die beelden van een zelf rijdende Tesla in een drukke stad komen binnenkort alsnog uit.

 

Reageren is niet mogelijk.