Volkswagen ziet banen verdwijnen

0

De overgang naar elektrisch rijden gaat bij Volkswagen de komende jaren tienduizenden banen kosten. Dat zegt personeelsdirecteur Karlheinz Blessing in gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Motoren van elektrische auto’s bevatten veel minder onderdelen dan die van auto’s die op benzine of diesel rijden. “Dus we hebben voor de productie op de lange termijn minder werknemers nodig”. Elektrische auto’s zijn dus niet voor iedereen een zegen.

De ondernemingsraad van Volkswagen heeft er bij de fabrikant op aangedrongen maatregelen te nemen om de impact van elektrisch rijden op de werkgelegenheid op te vangen. Zo zou Volkswagen zelf batterijen voor in auto’s moeten gaan produceren in Duitsland. Het automerk start medio 2020 met een modellenoffensief in het segment voor elektrische auto’s. De eerder deze maand op de autosalon van Parijs getoonde conceptstudie ID (foto) is daar reeds een voorproefje van.

blessinga

Blessing ontkent dat het dreigende banenverlies te maken heeft met de kosten van de sjoemeldiesel affaire. “Het dreigt sowieso te gebeuren. Er staat nu hooguit wat meer druk op”. Toch is het wel zo dat door het dieselschandaal met name politici gemotiveerder zijn om auto’s met een verbrandingsmotor langzaam maar zeker in de ban te doen.

De personeelsdirecteur van Volkswagen denkt dat de verminderde werkgelegenheid via natuurlijk verloop opgelost kan worden. Gedwongen ontslagen zijn daardoor niet nodig. Het hangt er echter wel van af of Volkswagen qua elektrische auto’s in Europa net zo dominant kan worden als zij met conventioneel aangedreven modellen is. Momenteel is dat niet het geval: Renault-Nissan gaat aan de leiding, met Tesla op een stevige tweede plaats. Opel zal naar verwachting komend jaar met de Ampera-E de derde plek kunnen bezetten.

Reageren is niet mogelijk.