Eindelijk in orde: Ford Ecosport

0

Ford zal op de Los Angeles Motor Show de vernieuwde EcoSport aan het publiek presenteren. De kleine SUV beleefde in Europa 3 jaar geleden een valse verkoopstart vanwege (in ‘onze’ maatstaven) een ondermaatse bouwkwaliteit, maar eindelijk begint het model acceptabel te worden.

ecosportmy2017a2

De vernieuwde EcoSport neemt een aantal stylingdetails van zijn grotere broers Kuga en Edge over. Hoewel dit het model niet direct transformeert van een lelijk eendje in een mooie zwaan, is het nooit verkeerd om op een duurder model te lijken. Met name de voorzijde heeft dankzij hertekende koplampen en een gewijzigde grille een rustigere uitstraling gekregen.

ecosportmy2017a3

Dat de publieksintroductie van de EcoSport op Noord Amerikaanse bodem plaatsvindt, heeft te maken met het feit dat Ford de compacte SUV ook op haar thuismarkt wil gaan verkopen. Jeep doet aldaar goede zaken met de Renegade en ook de Chevrolet Traxx annex Buick Encore (bij ons bekend als Opel Mokka) is aardig succesvol.

ecosportmy2017a4

Ford gaat de EcoSport in eigen land leveren met de bekende 1,0 liter EcoBoost turbomotor en met een atmosferische 2,0 liter unit. De laatste heeft een cilinder extra en kan gecombineerd worden met vierwielaandrijving. In de Verenigde Staten is daar mee behoefte aan dan in Europa.

ecosportmy2017a5

Bij ons zal die 2,0 liter dan ook niet op het menu komen te staan. Maar waar wij wel van gaan profiteren is de modernisering van het dashboard. Verdwenen is de veel te drukke, goedkoop aandoende middenconsole met slecht afleesbaar, verzonken beeldscherm. In plaats hiervan krijgen we een optisch zwevende tablet van 8,0-inch als touch screen voor het infotainment systeem.

ecosportmy2017a6

Hyundai monteert iets soortgelijks in de nieuwe i30 en dat oogt best hoogwaardig. Het systeem werkt met Ford’s meest recente Sync 3 software en kan gecombineerd worden met Apple CarPlay en Android Auto. Via het aanraakscherm kunnen nog veel meer functies bediend worden, waardoor de knoppenbrij verleden tijd is. Ford gaat de opzet zeker ook gebruiken voor de nieuwe Fiesta.

ecosportmy2017a7

Ondertussen is er optisch plezier dankzij de koperkleurige accenten in het interieur. De EcoSport doet daardoor minder als een steenkolenmijn aan. Hoe lang wij geduld moeten hebben op de vernieuwde, hoogpotige Ford is nog niet bekend, maar reken op een showroomdebuut in het tweede kwartaal. Als de EcoSport dan ook leverbaar wordt met een krachtigere dieselmotor, bijvoorbeeld 120 pk, dan kan het alsnog goed komen met de kleine SUV.

Reageren is niet mogelijk.