Ford stopt met onbegrepen Flex

0

Soms lopen de begrippen ‘cross-over’ en ‘SUV’ door elkaar heen. Voor Autointernationaal.nl is de scheidslijn ook niet altijd helder. Maar in 2008 introduceerde Ford op de Amerikaanse markt een loepzuivere cross-over: de Flex.

Uw verslaggever was in één oogopslag verliefd op dit hoekige, trendy model. Kijk door je oogharen, en je ziet er een Mini Clubman in. Terwijl de Ford dus al 8 jaar oud is.

Maar helaas, het gevaar bij cross-overs (waarvan gezegd wordt dat zij het beste van twee werelden combineren), is ook een beetje dat de consument, die uiteindelijk altijd gelijk heeft, er een vlees noch vis auto in zien. En daar houden Amerikanen totaal niet van. Sinds de introductie in 2008 zijn de verkopen alleen maar gedaald.

Ja, de Flex hoort dus thuis in het rijtje van de Mercedes R klasse en de originele Chrysler Pacifica. Niet zo stoer als een echte SUV en tegelijkertijd minder praktisch dan een no-nonsense MPV.

Ford Flex EcoBoost Launch

Soms zijn auto’s hun tijd (te) ver vooruit, en komen de verkopen pas na een aarzelende start op gang. Zo moest men in Frankrijk in 1961 erg wennen aan de Renault R4. Met name de vrouwelijke cliëntèle gaf de voorkeur aan het ronde kontje van de Dauphine (Renault probeerde daarna het tij -succesvol- te keren met de Parisienne uitvoering).

Maar Ford denkt niet dat het ooit nog wat gaat worden met de Flex, ondanks dat er in de eerste 9 maanden van dit jaar 13,1 procent kon worden geplust met de cross-over. Die stijging blijft een druppel op de groeiende plaat, want in absolute aantallen gaat het om 17.034 verkopen. Daar doet een volumefabrikant als Ford het niet voor: het verkoopaandeel van de Flex bedraagt slechts 0,89 procent.

Hoewel Ford er zelf nog geen mededelingen over wil doen, laten vertegenwoordigers van de vakbond weten dat het model in 2020 met pensioen wordt gestuurd. Ford gaat in de betreffende fabriek liever ‘echte’ SUV modellen bouwen, zoals de Edge, Lincoln MKX en Lincoln MKT. Om het gat met de mastodont Explorer te vullen, zou Ford een lange wielbasis uitvoering van de Edge met 7 zitplaatsen aan haar gamma kunnen toevoegen.

Reageren is niet mogelijk.