Geen Amerikaans avontuur voor Mercedes X klasse

0

Voor de leek is het moeilijk te begrijpen: Amerikanen hebben de reputatie dol te zijn op pick-ups. En tóch gaat Mercedes de aankomende X klasse niet in de Verenigde Staten verkopen. Maar eigenlijk is dat heel logisch. En wel om 2 redenen.

In de eerste plaats is de X klasse een maatje te klein voor de doorsnee Amerikaan. Die is een pick-up van het formaat Ford F-series gewend. De op de Nissan Navara gebaseerde X klasse is daarmee vergeleken een dwerg. En daar houdt de doelgroep, die vooral bestaat uit mannen die zichzelf heel erg stoer vinden, niet van.

‘Size matters’ in de Verenigde Staten. Dat kan daar ook ongestraft omdat oude binnensteden met krappe kruipdoor, sluipdoor straatjes daar amper voorkomen (op wat plukjes gebouwen aan de Oostkust na). Amerikanen willen ’the real thing’. Om deze reden verkoopt de Volkswagen Tiguan daar beroerd: in de Verenigde Staten vindt men het kofferbakformaat, waar wij prima mee kunnen leven, lachwekkend.

In de tweede plaats vallen pick-ups in de truckcategorie. Daar gelden andere importregels voor dan voor ‘cars’ (personenwagens). Het is een vorm van protectionisme, maar dat kan je de Amerikanen niet echt kwalijk nemen. Anders zou de markt al lang overspoeld zijn met goedkope pick-ups uit Azië.

Door de relatief hoge importbelasting op pick-ups is er voor dergelijke modellen alleen een Amerikaanse businesscase te maken als je ze lokaal, binnen de landsgrenzen bouwt. Mercedes heeft weliswaar een fabriek in de Verenigde Staten, maar daar heeft het personeel zijn handen vol aan het bijbenen van de vraag naar SUV modellen.

‘Nu even niet’ dus. Dietmar Exler, de directeur van Mercedes-Benz USA, heeft daarom tegenover Automotive News bevestigd wat elke marktkenner eigenlijk al wist: de X klasse komt (volgend jaar) niet op de Amerikaanse markt. Hij houdt een slag om de arm voor wat betreft de facelifteditie, die over 4 jaar komt, maar ook dan kunnen we een debuut in de Verenigde Staten op onze buik schrijven. Een update doet immers niets af aan het feit dat de X klasse te klein is en niet lokaal gebouwd wordt.

Reageren is niet mogelijk.