Kia heeft de GT klaar

0

Hier ziet u de eerste spionagefoto van de nagenoeg productierijpe Kia GT. Het nieuwe Europese topmodel komt boven de Optima in het gamma. Voor de Zuid Koreaanse thuismarkt heeft Kia gekozen voor de naam K8. Europa krijgt een andere typeaanduiding.

Dat Kia plannen heeft voor een sportief gelijnde liftback à la de Porsche Panamera, is al bekend sinds 2011 toen het merk de conceptstudie GT presenteerde. Dit ontwerp is nu verder ontwikkeld tot productiemodel. Net als de conceptstudie die aan deze nieuweling vooraf ging, heeft de GT dunne, tot in de achterschermen doorlopende achterlichten.

Ondanks optische overeenkomsten met de Optima (zoals de coupéachtige daklijn en de chromen strip die de zijruiten met de achterruit verbindt), is de GT op een heel andere leest geschoeid. De motor staat namelijk niet dwars voorin, maar in de lengterichting. Dit betekent dat de aandrijving op de achterwielen zal plaatsvinden.

Eén van de motoren waarmee de GT leverbaar wordt is de nieuwe 2.0 T-GDI benzinekrachtbron met 245 pk. De topversie kan rekenen op een geblazen 3,3 liter V6. Verder zal de GT in Europa leverbaar worden met een 2,2 liter CRDi dieselmotor. Verder ligt een hybride aandrijfvariant voor de hand. De Kia deelt zijn platform met de aanstaande G70 van Genesis, het premiumlabel van zustermerk Hyundai.

De relatief lange motorkap ‘verraadt’ dat de Optima achterwielaandrijving krijgt en over in lengterichting geplaatste motor beschikt. Dat past goed bij het sportieve karakter van de GT. Een ander verschil met de Optima is dat de derde zijruit niet naast het achterportier zit, meer er onderdeel van uit maakt.

De GT heeft verder een krachtig vormgegeven voorkant, met aangezette luchtinlaten en sportief ogende koplampen. De opvallende luchtinlaten op de motorkap en in het voorspatborden moeten het sportieve karakter van de Kia accentueren.

Volgens Albert Biermann, de Europese ontwikkelingschef, wordt de GT een echte stuurmansauto. “Hij ziet er scherp uit en kan volgens mij uitstekend meekomen met de premiummerken. Met de GT gaat Kia een grote stap zetten op het gebied van emotie. Dat zit hem niet alleen in het design, maar ook in de manier waarop de auto rijdt”.

Reageren is niet mogelijk.