Mercedes trakteert AMG

0

In 2017 viert AMG zijn 50ste verjaardag. Om dit heuglijke feit te vieren, trakteert Mercedes haar tunerdochter op een speciaal feestmodel: een 4-deurs versie van de GT.

De jubileumwagen wordt niet alleen voor de lol gebouwd, maar ook om een antwoord te bieden op de Porsche Panamera. Met de huidige CLS lukt dat namelijk onvoldoende. Diens Shooting Brake variant krijgt sowieso geen vervolg wegens tegenvallende belangstelling. Op zich geen schande, want BMW heeft een soortgelijk verkoopprobleem met de 6-serie Gran Coupé.

Ondertussen scoort Porsche lekker verder met de Panamera. Van de tweede generatie denkt men er jaarlijks 30.000 stuks te kunnen verkopen. Dat aantal is te hoog om door Mercedes genegeerd te kunnen worden. Hoe kan de Panamera in het defensief worden gedrukt? Antwoord: met een model dat nog meer sexy is. Vandaar dat volgend jaar het doek van de 4-deurs GT zal worden gehaald.

Om teleurstellingen te voorkomen: de 4-deurs versie wordt geen opgerekte versie van de 2-zits sportwagen. Hij krijgt hetzelfde onderstel als de achterwiel aangedreven (sedan)modellen van het merk, maar AMG belooft wel een unieke afstelling. We zullen de 4-deurs versie nog niet direct kunnen kopen, want het model debuteert in Vision conceptstudie vorm. Voor de aandrijving zorgt de nieuwe dubbel geblazen 4,0 liter V8 motor, die in de E 63 AMG S reeds goed is voor 612 pk. In de AMG GT 4 (zoals het feestmodel gaat heten) wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Mercedes wil er zo voor zorgen dat Porsche daar niet van terug heeft: de Panamera Turbo levert namelijk 550 pk en een toekomstige Turbo S variant zal waarschijnlijk iets boven de 600 pk uitkomen.

Dat er bij AMG wat te vieren is, heeft overigens niet alleen met de verjaardag te maken. De sportieve modellen van de tunerdochter verkopen beter dan ooit. Inmiddels verlaten per jaar 80.000 auto’s met AMG de Duitse fabrieken. Er zijn nu 31 varianten en Mercedes wil daar in de toekomst 48 van maken. Eén daarvan wordt dus de GT 4!

Reageren is niet mogelijk.