Nederland in de race voor Tesla fabriek

0

Nederland is kanshebber voor de vestiging van de Europese ‘gigafabriek’ van Tesla. Het kabinet wil zich daarom inspannen om de specialist in elektrische auto’s over te halen zich hier te vestigen.

De grote fabriek is bestemd voor de productie van batterijen ten behoeve van de elektrische auto’s van Tesla. Het kabinet denkt dat de komst van zo’n productiefaciliteit een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van emissieloos vervoer.

Tesla opende in 2013 al een servicewerkplaats in Tilburg, waarna vorig jaar september een assemblagefabriek volgde. Dat is momenteel de enige productiefaciliteit van de Amerikaanse autobouwer buiten de eigen landsgrenzen. Het is nog niet bekend hoeveel banen de gigafactory kan opleveren. Zuidoost Nederland is aantrekkelijk als locatie vanwege de aanwezigheid van vele toeleveranciers, die ook VDL Nedcar in Born bedienen.

De geplande Europese fabriek is nodig om Tesla in staat te stellen haar torenhoge productiedoelstelling te halen. Het plan is om vanaf 2018 minimaal 500.000 elektrische auto’s per jaar te bouwen. Dit jaar denkt Tesla 80.000 à 90.000 voertuigen te produceren.

De sterke groei is noodzakelijk omdat er al meer dan 400.000 voorinschrijvingen zijn voor de begin dit jaar onthulde Model 3 (foto). Voor de locatie van de Europese gigafactory zijn ook Frankrijk en Spanje in de race.

Eerder werd bekend dat Tesla het Duitse Grohmann heeft overgenomen. Die moet de fabrieken het jonge automerk gaan voorzien van productieapparatuur. Op dit moment worden alle Tesla’s geproduceerd in de gigafactory in Nevada.

Reageren is niet mogelijk.