Nieuwstelex

0

+++ ADBLUE helpt om dieselmotoren schoon te rijden. Met dit goedje voldoen diesels alsnog aan de strenge Euro6 emissienorm. Leveranciers melden een forse toename in de verkoop van Adblue; grotendeels veroorzaakt door het toegenomen aantal modellen die deze vloeistof nodig hebben. Niet bijvullen is geen optie: na een aantal genegeerde waarschuwingen om bij te vullen, weigert de auto eenvoudigweg te starten bij een volledig lege Adblue tank. Op tijd naar de garagist gaan is daarom aan te raden. Die zijn om andere redenen blij met Adblue: het levert hen een nieuw contactmoment met de klant op, naast de bandenwissels en het bijvullen van olie en ruitensproeiervloeistof. Met de steeds langer wordende onderhoudsintervallen is een extra contactmoment welkom voor garagisten. +++

+++ De HANDBAK is op zijn retour, ook in Nederland. Dat de automatische transmissie steeds vaker het schakelwerk overneemt, blijkt (ook) uit de registratiecijfers. Automaten met dubbele koppeling zijn in staat vliegensvlug te schakelen; dat tempo valt met de hand niet bij te benen. Van alle 387.349 in 2009 verkochte personenauto’s waren er 84.065 voorzien van een automatische transmissie. Dat komt neer op 21,7 procent van het totaal. Dit is inclusief het aantal auto’s met CVT (22.645 stuks en 5,84 procent van het totaal). In 2015 werden er in ons land 448.931 auto’s verkocht. Daarvan hadden liefst 31,3 procent een automatische transmissie; binnen dit cijfer was het aandeel van modellen met CVT gestegen tot 6,8 procent. In 6 jaar tijd is het verkoopaandeel van auto’s met een automatische transmissie gestegen van ruim ‘1 op 5’ naar bijna ‘1 op 3’. Overigens kan de populariteit niet alleen verklaard worden door de ‘dubbele koppeling’: ook waren in 2015 stekkerhybride modellen erg in trek en die zijn vaak voorzien van een CVT of automaat. +++

+++ MERCEDES heeft goud in haar handen met de C klasse. Toch zit er een facelift aan te komen. Dat komt omdat de technologische ontwikkelingen razend snel gaan. Mercedes wil de C klasse daarom weer op hetzelfde niveau brengen als de E klasse, in autoland op dit moment de referentie qua assistentiesystemen. Door het technologisch gelijk trekken van beide modellen wil Mercedes voorsprong op Audi en BMW houden. Visueel gaat de facelift van de C klasse weinig om het lijf hebben. Dat is gunstig voor de waardevastheid van de huidige editie, want de modelreeks veroudert daardoor niet zo snel. Reken op iets andere bumpers en lichtunits. Meer niet. Mercedes presenteert de vernieuwde C klasse in het eerste kwartaal van 2017. +++

+++ Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft inmiddels 5 claims voor schadevergoeding ontvangen in verband met de problemen met de MERWEDEBRUG. Het gaat om een bedrag van ongeveer 1,8 miljoen euro, heeft minister Melanie Schultz aan de Kamer laten weten. De brug is sinds vorige maand dicht voor het vrachtverkeer nadat er haarscheurtjes in de brugconstructie waren ontdekt. Dat leidt tot veel problemen voor de transportsector. Het gaat om claims die tot 5 november zijn ontvangen. Schultz kondigde al eerder aan dat gekeken wordt naar schadeloosstelling voor bedrijven. +++

+++ OPEL komt eind 2017/begin 2018 met een compleet nieuwe editie van de Corsa. De zesde generatie belooft fors lichter te worden. Daarnaast wordt het model leverbaar met dezelfde hightech uitrusting als de Astra. Het is nog niet bekend of er weer een 3-deurs versie komt; tot nu toe kon alleen de uitvoering met achterportieren worden betrapt. Voorlopig topmodel wordt de Corsa GSI met 165 pk sterke 1,5 liter benzinemotor. +++

+++ RIJGEDRAGPOLISSEN zijn met 20.000 stuks nog nauwelijks in trek bij automobilisten. Dit meldt Deloitte naar aanleiding van onderzoek onder 15.000 inwoners uit 11 verschillende Europese landen. Toch kan het aandeel van rijgedragpolissen in 2020 uitkomen op 13 procent. Dan zal de automobilist in Nederland wel een grotere bereidheid moeten laten zien om over te stappen, want die is momenteel erg laag. De meest genoemde reden voor het niet willen overstappen is dat het premievoordeel niet opweegt tegen de privacyinbreuk. Meer korting op de premie en ‘on demand pechhulp’ kunnen middelen zijn om de Nederlandse automobilist wél over de streep te trekken. +++

+++ “Voor de regio, tegen de tol’.’ Met die slogan gaan 6 burgemeesters uit de Nederlands/Duitse grensstreek protesteren tegen de TOLPLANNEN van de Duitse politiek die Nederlandse automobilisten geld kunnen gaan kosten. Deelnemers zijn de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal. Van Duitse zijde gaat het om de burgemeesters van Gronau, Bad Bentheim en Nordhorn deel. “Er is heel veel verkeer over en weer. Mensen gaan over de grens boodschappen doen, tanken, werken”, lichtte een woordvoerder van de gemeente Losser toe. Voor de gemeenten is het een principezaak. “Je hebt een Europese gemeenschap en probeert juist grenzen af te breken”. Of de tol voor de Autobahn er echt komt, is nog onzeker. In Duitsland worden eind volgend jaar verkiezingen gehouden en de uitslag daarvan is van groot belang. +++

+++ De nieuwe VROUWEN Auto van het Jaar is bekend. In de jury zaten uitsluitend vrouwen (17, afkomstig uit 14 landen). Winnaar werd de Jaguar F-Pace. In de categorie ‘droomauto’ vergaarde de McLaren 570S de meeste punten. De winst in het luxesegment ging naar de Volvo S90. Als het echt dik mag zijn, voor de categorie Performance Car, dan komen de vrouwen thuis met een Ford Mustang. Soms moet je echter realistisch zijn en bescheidener autokeuzes maken. Als de vrouwen uit het huidige aanbod een gezinswagen mogen uitzoeken, dan wordt dat de Honda Civic. Het gaat hierbij om het huidige model, dat binnenkort afgelost wordt. De Toyota Prius wint in de categorie ‘groen’. Tot slot de winnaar in de budget categorie: dat is de Honda Jazz. +++

+++ Een studie van het BIVV reikt statistieken aan over de verkeersongevallen in 2015 op de Belgische wegen. Ze preciseert ook hoe moeilijk het is voor ZWAARGEWONDEN om hun leven te hervatten na een ongeval. In 2015 vielen er 732 verkeersdoden in België. Ofwel een gemiddelde van 2 per dag. Het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat de cijfers publiceerde preciseert dat er tegelijkertijd 4.201 zwaargewonden en 47.638 lichtgewonden vielen. Het instituut heeft eveneens bepaalde zwaargewonden ondervraagd na hun verkeersongeval, in het kader van een Europese studie ‘My Life After The Crash” (MyLAC) om de gevolgen te kennen na een crash. De uitkomst: 80 procent herstelt nooit volledig. De resultaten van MyLAC tonen aan dat 60 procent van de gewonden minimaal 7 dagen in het ziekenhuis verblijven. De verkeersslachtoffers lopen vooral letsels op aan het hoofd, de onderste ledematen en de wervelkolom. Voor 70 procent van hen volgde er een zware depressie op hun verblijf in het ziekenhuis. 60 procent van de slachtoffers kampte na het ongeval met een posttraumatische stressstoornis. Er zijn verder ook nog andere gevolgen voor hun dagelijkse leven. Door hun handicap of verwondingen heeft 18 procent van de slachtoffers aanpassingen moeten doen aan zijn huis. Maar bovenal moest 30 procent zelfs verhuizen. Het leven na een ongeval heeft ook een invloed gehad op hun professionele leven wegens de lange revalidatieperiode of lichamelijke gevolgen. 34 procent moest overigens stoppen met werken of zijn studies opgeven, of ten minste zijn ambities bijstellen. Voor 49 procent van de gewonden kwam dat neer op een inkomensverlies van 200 euro per maand en zelfs van meer dan 1.000 euro per maand voor 18 procent van hen. +++

Reageren is niet mogelijk.