Tesla stopt met gratis opladen

0

Per 1 januari 2017 kunnen eigenaren van een Tesla niet meer onbeperkt en levenslang gratis gebruik maken van de Supercharger. Wel krijgt men jaarlijks wat stroom cadeau, maar daarna dient er betaald te worden. Tenzij …

Eerder werd al bekend dat de toekomstige eigenaren van een Model 3 moeten gaan betalen voor het gebruik van de Tesla Supercharger. Nu is duidelijk geworden dat dit ook gaat gelden voor mensen die na de jaarwisseling een Model S of Model X kopen. Tesla stopt namelijk op 1 januari 2017 met het (onbeperkt) gratis aanbieden van de Supercharger. Het gebruik blijft wel gratis voor wie al een Tesla heeft, of dit jaar nog een exemplaar bestelt (en voor 1 april 2017 op kenteken laat zetten).

Met het geld dat het gebruik van de Supercharger gaat opleveren, wil Tesla gaan investeren in uitbreiding van het netwerk. Geen gratis onbeperkt stroom meer dus, maar kopers van een nieuwe Tesla krijgen wel jaarlijks 400 kWh cadeau, wat volgens de fabrikant gelijk staat aan iets meer dan 1.600 km rijden. Als dit gratis tegoed op is, moet men “een klein bedrag” gaan betalen. Over de hoogte daarvan worden nog geen uitspraken gedaan, maar Tesla laat wel weten dat het Supercharger netwerk “geen winstoogmerk heeft” en dat aldaar stroom aftappen goedkoper zal zijn dan het voltanken van “een vergelijkbare benzineauto”. De prijzen kunnen in de loop van de tijd echter veranderen en verschillen per regio.

Het vragen van een vergoeding voor het laden is noodzakelijk, want het systeem is voor Tesla nu te duur aan het worden. Ook is het een probleem dat veel Supercharger stations door (taxi)bedrijven worden gebruikt om hun Tesla vloot op te laden, waardoor er lange wachtrijen ontstaan. Tesla hoopt dat een bijeffect van het vragen van een vergoeding is dat die (taxi)bedrijven een andere laadlocatie gaan zoeken.

Op dit moment zijn er in Nederland 8 Tesla Superchargers, waarvan de meeste in Noord-Brabant. Naar welke Nederlandse locaties Tesla het netwerk zal uitbreiden, is nog niet bekend. Later dit jaar zal Tesla met meer informatie komen. Wereldwijd bestaat het netwerk uit meer dan 4.600 Superchargers.

Reageren is niet mogelijk.