Vlaanderen gaat terug naar 70

0

Buiten de bebouwde kom mag je momenteel in België nog steeds 90 km/u rijden. In theorie althans, want bijna overal staan er borden die de snelheid tot 70 km/u beperken.

In de praktijk is het zo dat er op driekwart van de zogeheten gewestwegen (we hebben het dan over 6.000 kilometer) een limiet van 70 km/u geldt en dat je op slechts een kwart van de gewestwegen (2.000 kilometer) nog 90 km/u mag.

belgie70a2

Maar vanaf 1 januari volgend jaar wordt 70 km/u buiten de bebouwde kom de norm. 90 km/u kan vanaf dan alleen nog op plaatsen met vrij liggende fietspaden en waar de verkeersveiligheid niet in het gedrang is door bijvoorbeeld bomen of uitgebreide bebouwing vlakbij de weg.

En daarom lanceert Ben Weyts, de Vlaams minister van Mobiliteit, nu een campagne om autorijders te informeren over die vereenvoudiging van de maximumsnelheid. Er komen op bijna 400 plaatsen affiches langs de weg en daarnaast gaan er spotjes voor op de radio en televisie gemaakt worden.

Door de aanpassing van de maximumsnelheid zal, volgens Weyts, niet alleen de verkeersveiligheid verhogen, maar zal er ook iets gedaan worden aan het “oerwoud aan verkeersborden” in Vlaanderen: zo’n 30.000 stuks zullen verwijderd worden.

Reageren is niet mogelijk.