Volkswagen: Arteon is de nieuwe CC

0

Volkswagen vervangt de CC door de Arteon! Met een echte naam loopt het model in de pas bij de rest van het merkgamma, waarvoor evenmin lettercombinaties worden gebruikt. De verkoop start in de zomer van 2017.

Volkswagen geeft aan dat ‘Art’ in de naam voor de kunstigheid van het lijnenspel staat, terwijl de toevoeging ‘eon’ verwijst naar de premium typeaanduiding die Volkswagen eerder dit jaar in China introduceerde toen zij de Phideon presenteerde. De Arteon wordt circa 11 centimeter langer dan de Passat (4,90 meter) en heeft een tot 2,84 meter vergrootte wielbasis. Met 1,41 meter is het model echter 5 centimeter lager. De Arteon zal in dezelfde fabriek als de Passat worden gebouwd, namelijk in Emden.

De CC werd onlangs uit productie genomen. Toen was er nog geen nieuws over zijn opvolger, maar inmiddels dus wel. In maart, op de autosalon van Genève zal Volkswagen de Arteon aan het publiek voorstellen. Komend jaar kunnen wij 10 nieuwe of gelifte modellen van het merk verwachten. Volkswagen vervangt de 4-deurs coupécarrosserie door een 5-deurs liftback. Op deze schets kunt u alvast zien hoe de Arteon er uit gaat zien. Net als bij de CC het geval was, positioneert Volkswagen het model boven de Passat.

arteona2

In Wolfsburg spreekt men over een “revolutionair design” en “praktische veelzijdigheid”. Dat is volgens Volkswagen een unieke combinatie. Opel heeft weliswaar ook een liftback in de pijplijn zitten (de Insignia Grand Sport), maar die heeft in tegenstelling tot de Arteon geen stijlloze ramen. Een ander opvallend designelement zijn de lamellen van de grille, die doorlopen in de koplampunits. Verder belooft Volkswagen ontwerper Tobias Sühlmann karakteristieke LED verlichting. Onder de kap zitten dwars geplaatste motoren omdat de Arteon gebaseerd is op het MQB platform van de Golf en Passat.

Met de Arteon gaat Volkswagen opnieuw proberen wat met de (Passat) CC niet is gelukt: een serieuze speler worden in het E segment van de BMW 5-serie, Mercedes E klasse en Volvo S90. Een sedan is onvoldoende onderscheidend. Daarom stapt Volkswagen over op het Porsche recept: een 5-deurs liftback. Kia zal komend jaar een soortgelijk model krijgen, de GT, maar die krijgt in tegenstelling tot de Arteon in lengterichting geplaatste motoren en achterwielaandrijving. Een groot gedeelte van de Arteon uitvoeringen zal standaard over 4Motion vierwielaandrijving beschikken.

Reageren is niet mogelijk.