Volkswagen maakt Golf GTE krachtiger

0

Nog 7 weken en dan de verkooppret van stekkerhybride modellen in Nederland voorbij. Althans, vanaf volgend jaar krijg je geen fiscaal voordeel meer op dit soort auto’s en dan de liefde van leaserijders ook direct over. Okay, dit is een voorspelling c.q. aanname, maar in de eerste 10 maanden van dit jaar hebben we al kunnen zien wat de eerste grote stap in de verhoging van de bijtelling met de verkoopcijfers van de stekkerhybride bij uitstek, de Mitsubishi Outlander PHEV gedaan heeft: min 86 procent.

Volkswagen hoopt dat het volgend jaar niet zo’n vaart zal lopen met de stekkerhybride uitvoering van de Golf, de GTE. Die zal het in 2017 ook zonder bijtellingvoordeel moeten stellen, maar in het kader van de facelift van de modelreeks is het vermogen en koppel verhoogd: van 204 pk en 350 Nm naar 218 pk en 400 Nm.

golffa3

De grotere motorkracht gaat niet ten kosten van de actieradius: die blijft gelijk aan die van de prefacelift editie oftewel (op papier) maximaal 52 kilometer. De vernieuwde Golf GTE is herkenbaar aan speciale bumpers. De karakteristieke dagverlichting in C vorm hebben de facelift overleefd (maar zijn voortaan wel iets groter), evenals de dubbele uitlaat aan de linkerkant. Net als de gewone Golf kan de GTE uitvoering voortaan worden besteld met een groter scherm voor het infotainment systeem en zijn er extra assistenten om het rijden meer relaxt te maken.

Zoals eerder al werd gemeld, gaat de actieradius van de e-Golf omhoog naar 300 kilometer. Matthias Müller, de topman van het Volkswagen concern, heeft aangekondigd dat het bedrijf in Duitsland een eigen fabriek voor batterijen gaat bouwen. Die accu’s zijn bestemd voor volledig elektrische auto’s, en dus niet voor stekkerhybride modellen.

golffa4

De fabriek zal in Nedersaksen gebouwd worden. Dat is geen toeval, want die Duitse staat is voor 20 procent eigenaar van Volkswagen. Volgens Müller onderstreept de beslissing om in eigen beheer batterijen te gaan produceren de lange termijn strategie van het bedrijf om in te zetten op elektrische mobiliteit. Eerder gaf de topman aan te verwachten dat in 2025 ongeveer een kwart van alle door Volkswagen geproduceerde auto’s (verdeeld over ruim 30 modellen) elektrische aandrijving zullen hebben.

Vorige maand startte branchegenoot Daimler (Mercedes, Smart) al met de bouw van aar tweede accufabriek, nabij dochterbedrijf Accumotive in Kamenz (deelstaat Saksen). Daimler investeert om en nabij 500 miljoen euro in wat één van Europa’s grootste accufabrieken moet worden. Rond BMW is het in dit opzicht oorverdovend stil. Deze autofabrikant heeft nog geen enkel concreet plan hoe zij de verkoop van elektrische auto’s over de grens van 100.000 exemplaren per jaar wil tillen; laat staan voor een groei naar een afzetaandeel van 25 procent à la Volkswagen (hetgeen in het geval van BMW neerkomt op een jaarlijkse verkoop van 500.000 elektrische auto’s).

Reageren is niet mogelijk.