Nieuwe motor voor Toyota Yaris

0

Vooruitlopend op de Euro 6c emissiestandaard gaat Toyota de Yaris met een nieuwe 1,5 liter benzinemotor leveren. Die vervangt de huidige 1,3 liter unit.

De nieuwe motor is onderdeel van de zogeheten ESTEC familie (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion). Hij heeft een inhoud van 1.496 cc en levert 111 pk vermogen. Het maximum koppel bedraagt 136 Nm bij 4.400 toeren. Vanaf 2.000 omwentelingen is al 118 Nm voorhanden, zo meldt Toyota.

De naar eigen zeggen snelle respons van de koppelrijke motor moet de pijn verzachten dat turbotechniek ontbreekt. De nieuwe atmosferische unit biedt desondanks meer rij comfort, een snellere acceleratie en meer rij plezier dan de huidige 1,3 liter benzinemotor. Zo verloopt de sprint naar 100 km/u 0,8 seconde sneller (nu 11 seconden). Accelereren van 80 naar 120 km/u verloopt ruim een seconde sneller (nu 17,6 seconden).

Om te voldoen aan de nieuwe Euro 6c emissienorm heeft Toyota technologie gebruikt van haar hybride modellen zoals de C-HR Hybrid. De nieuwe viercilinder heeft daardoor een, naar eigen zeggen, uitstekende thermische efficiëntie van 38,5 procent. Net als landgenoot Mazda, eveneens een liefhebber van atmosferische motoren, beschikt het blok over een relatief hoge compressieverhouding van 13,5:1. Die is bereikt door effectief gebruik te maken van uitlaatgasrecirculatie (EGR), toepassing van nieuwe verbrandingskamers met nieuwe zuigers, reductie van pomp & frictieverliezen en door uitbreiding van de variabele kleptiming (VVT-iE). Door die laatste voorziening schakelt de motor in een fractie van een seconde tussen de Otto en Atkinson cyclus voor betere prestaties.

Voor een lager brandstofverbruik past Toyota voor het eerst een watergekoeld uitlaatspruitstuk toe. Alle systemen zorgen samen voor een 12 procent lager brandstofverbruik (met CVT automaat) ten opzichte van de uitgaande (99 pk en 125 Nm sterke) 1,3 liter viercilinder. Concreet zou de nieuwe Yaris 1.5 daarmee even zuinig zijn als de 1,0 liter driecilinder (69 pk en 95 Nm): gemiddeld 4,3 liter per 100 km. Dat betekent een CO2-uitstoot van 99 gram/km. Ter vergelijking: de Mazda 2 stoot in 1,5 liter benzine-uitvoering 105 à 115 gram uit.

Toyota brengt van de later te presenteren, vernieuwde Yaris ook een gespierde ‘hot hatch’ versie uit, geïnspireerd op de spectaculaire en succesvolle WRC rallyuitvoering. De 3-deurs sportuitvoering krijgt een 1,5 liter turbobenzinemotor met een vermogen van meer dan 210 pk.

Reageren is niet mogelijk.