Nieuwstelex

0

+++ 5 ambtenaren die betrokken waren bij het grote CORRUPTIE schandaal rond de inkoop van auto’s voor defensie en de politie zijn ontslagen. 3 van hen waren werkzaam bij Defensie, de andere 2 bij de politie. Eerder al deelde het Openbaar Ministerie mee dat het zes ambtenaren wegens omkoping ging vervolgen, zo bericht Automobiel Management. De ambtenaren regelden dat Defensie en de politie honderden Volkswagens en ook Peugeots en Renaults kochten. Ze werden daarvoor grotelijks beloond door de auto-importeurs met snoepreisjes, goedkope of gratis dure auto’s, leuke uitjes en andere presentjes. Zowel Volkswagen importeur Pon als Peugeot Nederland hebben hun mogelijke vervolging afgekocht, Pon met 12 miljoen en Peugeot recentelijk met 2 miljoen euro. Bovendien zijn er bij Pon 8 medewerkers de laan uit gevlogen. In beide gevallen heeft justitie benadrukt dat de huidige directie van de auto-importeurs geen blaam treft. +++

+++ Van de nieuwe personenauto’s die vorig jaar in België ingeschreven werden, had een kleine 52 procent een DIESEL motor. Een jaar eerder was dat nog bijna 60 procent. Het percentage diesels daalt onafgebroken sinds 2010, toen het nog op 76 procent lag. Dat blijkt vrijdag tijdens de persdag van het autosalon in Brussels Expo uit cijfers van automobielfederatie Febiac. Als de trend zich even sterk doorzet zullen er volgend jaar meer benzinewagens dan diesels worden verkocht. Dieselauto’s liggen onder vuur omdat ze veel meer vervuilend zijn dan benzinemodellen. In de afgelopen jaren werden de accijnzen op diesel herzien, waardoor het financieel al minder vaak interessant is om voor een oliegestookte auto te kiezen. Het percentage nieuwe auto’s met een andere aandrijving dan een diesel of benzinemotor steeg van 2,3 procent in 2015 tot 3,9 procent vorig jaar. Er werden in België in 2016 in totaal 2.055 nieuwe elektrische wagens ingeschreven, waar dat er een jaar eerder 1.360 waren. Vlaanderen was goed voor 1.529 inschrijvingen van nieuwe elektrische wagens vorig jaar, Brussel voor 342 en Wallonië voor 184. Ook het aantal nieuwe auto’s op aardgas kende een forse toename, van 656 in 2015 naar 2.138 vorig jaar. Het grootste deel daarvan was opnieuw voor rekening van Vlaanderen (2.007), met zeer grote achterstand gevolgd door Wallonië (78) en Brussel (53). Het aantal aardgaswagens op de wegen bij onze zuiderburen is daardoor verdubbeld. +++

+++ De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt meldt dat hij wil dat autoconcern FIAT CHRYSLER bepaalde modellen gaat terugroepen omdat die uitgerust zouden zijn met software om de uitstoot te manipuleren. Dobrindt vindt dat de Europese Commissie Fiat Chrysler daartoe moet oproepen. Vorige week werd gemeld dat ook Fiat Chrysler verwikkeld zou zijn in een emissieschandaal, vergelijkbaar met Volkswagen. Het Italiaans/Amerikaanse autobedrijf ontkent de beschuldigingen en liet weten geen modellen terug te zullen roepen. +++

+++ LELYSTAD probeert autofabrikant Tesla te verleiden een grote fabriek binnen zijn gemeentegrenzen te bouwen. De hoofdstad van Flevoland heeft via het Netherlands Foreign Investment Agency van het ministerie van Economische Zaken een bod gedaan, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. Tesla is op zoek naar een locatie in Europa voor een grote fabriek voor de productie van elektrische auto’s en accu’s. Afgelopen najaar liet minister Henk Kamp (Economische Zaken) al aan de Tweede Kamer dat het kabinet zijn best gaat doen om die vestiging naar Nederland te halen. Hij zei daarbij overigens dat de autobouwer vooral keek naar plekken in Zuidoost Nederland omdat daar al succesvol auto’s worden gemaakt. Lelystad denkt evenwel over een aantal sterke troeven te beschikken. Het wijst onder meer op de aanwezigheid van meerdere bedrijven die goed aansluiten bij de activiteiten van Tesla. +++

+++ MERCEDES heeft BMW voor het eerst in meer dan 10 jaar verslagen als grootste premiummerk. Het merk met de ster op/in de grille verkocht in 2016 afgerond 2,08 miljoen auto’s, terwijl BMW bleef steken op 2 miljoen eenheden. Audi volgt op afstand met 1,87 miljoen registraties. Mercedes-Benz kon BMW inhalen dankzij een plus van 11 procent. Bij BMW kwam de afzet vorig jaar 5,2 procent hoger uit, terwijl Audi 3,8 procent meer klanten trok. Mercedes werd in 2005 onttroond door BMW als grootste premiummerk. Ook werd het merk ingehaald door Audi en moest men genoegen nemen met de derde plek. Maar dankzij het succes van een reeks nieuwe modellen (A-klasse, GLC, E-klasse) heeft men nu de premiumkroon weer weten te bemachtigen. BMW denkt dit jaar een inhaalslag te kunnen maken met de nieuwe 5-serie. Audi heeft daarentegen ook een troef, namelijk de Q2. Verder hebben de succesnummers van Mercedes uit 2016 hun glans nog niet verloren, dus het kan best zijn dat de premiumbokaal dit jaar in Stuttgart blijft. +++

+++ RENAULT kan tevreden terugkijken op 2016. De autofabrikant bracht over het hele jaar een recordaantal van krap 3,2 miljoen auto’s aan de man. Daarmee verkocht het bedrijf 374.000 auto’s meer dan een jaar eerder. In alle belangrijke markten wereldwijd wist de Franse automaker naar eigen zeggen marktaandeel te winnen. In thuismarkt Frankrijk, de belangrijkste afzetmarkt voor het merk, wist Renault zijn beste prestatie in 5 jaar te behalen. Ruim één op de vijf wagens die in het land werden verkocht betrof een Renault. Naast Renault timmerde ook Dacia stevig aan de weg. In totaal werden vorig jaar wereldwijd 415.010 auto’s van het dochterbedrijf verkocht. Dat betekende een verkoopstijging van krap 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2017 verwacht het bedrijf de verkopen met 1,5 tot 2 procent verder op te schroeven. Vooral in China en India voorziet de automaker stevige groei. +++

+++ De Noordelijke provincies, Lelystad, Rotterdam, Nijmegen, Noord-Brabant en Limburg: allemaal willen ze de nieuwe ‘Giga fabriek’ van TESLA binnenhalen. De kans dat Elon Musk voor Nederland kiest, is echter uiterst gering. De Europese fabriek moet namelijk een kopie worden van Tesla’s Giga Factory in de woestijn van Nevada. Alles aan het complex is groot: op het vierkante kilometer grote terrein werken straks 10.000 mensen. Zij maken over enkele jaren meer accu’s dan de jaarlijkse wereldproductie in 2013 bij elkaar. Musk wil er honderdduizenden elektrische auto’s per jaar van de lopende band laten rollen. Een en ander betekent dat er voor de Europese versie van de Giga Factory ook veel ruimte nodig is. En dan is het dichtbevolkte Nederland in het nadeel. Frankrijk, Duitsland, Finland, Portugal, Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Portugal hebben wat dit betreft allemaal betere papieren. +++

+++ De voormalige topman van VOLKSWAGEN, Martin Winterkorn, was eerder op de hoogte van het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren dan het bedrijf zelf heeft toegegeven. Dat blijkt uit interne documenten. Volgens de documenten zou Winterkorn bij een bespreking in juli 2015 ingelicht zijn over de emissiefraude. De top van Volkswagen heeft tot dusver altijd beweerd dat zij pas in september van dat jaar achter het schandaal kwam nadat dit naar buiten werd gebracht door de Amerikaanse milieudienst. Bij de bespreking zou onder meer gepraat zijn over hoe de zaak uitgelegd moest worden aan de Amerikaanse autoriteiten. Bij de Duitse justitie loopt een onderzoek naar Winterkorn omdat hij beleggers te laat op de hoogte zou hebben gebracht van het schandaal waardoor zij grote financiële schade leden. De beurskoers van Volkswagen ging hard omlaag en het bedrijf heeft inmiddels al vele miljarden aan boetes gekregen. Winterkorn trad kort na het uitkomen van het schandaal af. Hij moet komende donderdag verschijnen voor een onderzoekscommissie van het Duitse parlement. Er zal onder meer worden nagegaan wanneer de politiek van de zaak kwam te weten en hoe nauw de samenwerking tussen de politiek en de auto-industrie is. +++

+++ VOLVO gaat een eigen variant op Greenwheels op internationale markten uitrollen, natuurlijk met auto’s van Zweedse makelij. Klanten nemen er een abonnement op tijdelijk een auto te kunnen huren. Helemaal nieuw is dat concept voor Volvo niet. Verre van zelfs. Sinds 1998 exploiteert het op zijn thuismarkt al zo’n dienst onder de naam Sunfleet. Dat omvat een vloot van 1.200 auto’s in 50 steden met 50.000 abonnees. Die deden afgelopen jaren 250.000 transacties. De automaker laat nu weten dat het dit concept, met name bedoeld voor in grote steden, internationaal wil uitrollen. De autodeel dienst is onderdeel van Volvo’s nieuwe ‘shared mobility strategy’. Daarvan zal het in de komende maanden meer details vrijgeven.
Duitse branchegenoten Volkswagen en BMW maakten in de afgelopen maanden vergelijkbare plannen voor nieuwe mobiliteitsdiensten bekend. Ook daarin staat niet het bezit maar beschikbaarheid voor gebruik van auto’s centraal. +++

Reageren is niet mogelijk.